Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Япония иска от Г-7 да се обедини срещу "икономическия тормоз" на Китай
Автор: Иван Христов 12:50 / 06.01.2023Коментари (0)218
©
Япония иска Групата на седемте развити икономики да предприеме координиран подход тази година, насочен към предотвратяване на "икономическия тормоз“, който Китай е приложил към някои от своите търговски партньори, пише Bloomberg.

Действията, предприети от Китай през последните години, като спиране на вноса на тайвански ананаси и австралийско вино, представляват "очевидна и настояща опасност“ за икономиките по света, каза Ясутоши Нишимура, министър на икономиката и търговията на Япония, във Вашингтон в четвъртък. "Очакваме ефективните отговори на икономическата принуда да бъдат основна тема на тазгодишната среща на върха на Г-7.“

Тази година Япония е ротационен ръководител на Г-7 индустриални демокрации и ще бъде домакин на срещата на върха на групата. Нишимура каза, че може да са необходими "контрамерки", за да се помогне на страни и региони, които са обект на меркантилистки действия от страна на авторитарни режими. Идентифицирането на разпределителни пунктове, които могат да бъдат използвани от такива режими, също би било полезно, каза той.

Китай многократно е прилагал икономически наказания към търговски партньори на фона на дипломатически спорове. Самата Япония видя вноса си на редкоземни елементи от Китай - решаващ за редица производствени вериги за доставки - засегнат през 2010 г. след морски инцидент в оспорвани води на Източнокитайско море.

Пекин, от своя страна, разкритикува членовете на Г-7 за това, което казва, че са техни собствени протекционистки ходове, предназначени да предотвратят икономическия възход на Китай. Китайското външно министерство предупреди, че контролът върху износа на полупроводници, наложен от администрацията на Байдън, вреди на световната икономика и американския бизнес. В края на миналата година Китай също разкритикува Обединеното кралство за злоупотреба с държавна власт при отмяна на сделка за фабрика за чипове.

Независимо от това, Нишимура посочи намерението си да продължи с подобни политики в забележки след среща с министъра на търговията Джина Раймондо, на която Jiji Press каза, че са обсъдили сътрудничество по ограниченията за износ на оборудване за чипове.

"За да се справим със злоупотребата с критични и нововъзникващи технологии от злонамерени участници и неподходящите трансфери на технологии, за нас също е абсолютно наложително да засилим сътрудничеството си в областта на контрола на износа“, категоричен е Нишимура. "Ние ще приложим строг контрол върху износа, основан на международно сътрудничество“, добави той, без да дава подробности.

Ако Япония продължи с плана да ограничи местните компании за оборудване за чипове, включително Tokyo Electron Ltd. и Nikon Corp., да продават своите модерни продукти на китайски клиенти, това ще отбележи голяма победа за администрацията на Байдън в нейната все по-агресивна кампания да се предотврати придобиването от Китай на ключови чуждестранни технологии.

Ръководителят на икономиката на Япония каза, че демократичните сили са допуснали грешка преди повече от две десетилетия, като са предположили, че задълбочаването на икономическата взаимозависимост чрез включване на Китай и след това на Русия в Световната търговска организация "безспорно ще доведе до мир по света“ след края на Студа война.

Вместо обаче просперитетът да помогне за изграждането на мир, той само доведе до увеличаване на геополитическите рискове, посочи Нишимура. Авторитарните правителства са използвали икономическия растеж и технологичния напредък, за да увеличат властта си.

"Системата за свободна търговия в крайна сметка увеличи легитимността на авторитарните режими“, каза той. "Илюзията, която прегърнахме, в крайна сметка засили заплахата от хегемонистичните сили.“

В същото време няма начин да се "върне часовникът назад“ и пълното икономическо отделяне е "невъзможно“, признава Нишимура.

Той призова за по-голяма координация между демокрациите на свободния пазар по мерки, включително контрол върху износа, повишаване на устойчивостта на веригата за доставки и енергийна сигурност.

Той също така каза, че като се има предвид как механизмът за уреждане на спорове на СТО сега е ефективно осакатен - след като администрацията на Тръмп парализира апелативния орган през 2019 г. - Япония, САЩ, Европа и други партньори с подобно мислене трябва да "работят усилено върху реформата на СТО." Това ще бъде "едно от най-големите предизвикателства, за които трябва да работим тази година“, заяви той.

Нишимура, който също посочва действията на Русия да прекъсне европейските енергийни доставки след нахлуването й в Украйна, говори в мозъчния тръст Център за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. Това е мястото, където покойният бивш японски министър-председател Шиндзо Абе прочуто заяви, че "Япония се завръща“ на световната сцена.

Нишимура каза, че неговата нация възприема същото чувство, като ръководи Г-7 тази година.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Kатастрофи Великотърновско
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: