
ЗАРЕЖДАНЕ...
Ябълките намаляват риска от инсулт | ||||||
| ||||||
Продължилото 10 години изследване на холандските учени от университета във Вагенинген, в което са участвали 20 000 души, е показало, че кверцетинът се бори с възпалителните процеси. А възпаленията водят до втвърдяване на артериите и могат да предизвикат инсулт. Експериментът в Холандия е показал, че хората, които консумират повече ябълки, много по-рядко получават инсулти. Според експертите рискът от инсулт е намалял с 9 на сто, когато хората са консумирали по 25 грама ябълки или круши на ден, предава БТА. "Като се има предвид, че една средно голяма ябълка тежи 100-125 грама, тя намалява риска с 36-45%" - твърди ръководителката на изследванията Линда Уде Грип. В същото време учените препоръчват за сметка на ябълките да не се пренебрегват другите плодове и зеленчуци, които също са полезни за здравето. Добро профилактично средство срещу намаляване на мозъчната активност са например оранжевите, червените и сините плодове и зеленчуци. Източник: Стандарт Нюз |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg