Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Веселин Георгиев: Криптопазарът е най-динамичната част от финансовата индустрия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:05 / 02.05.2023Коментари (0)259
© Фокус
Криптопазарът е най-динамичната част от финансовата индустрия. Криптоактивите могат да бъдат по-волатилни, тъй като те са влияят от потока от информация. Това каза експертът в сферата на маркетинга и дигиталните технологии Веселин Георгиев в предаването "Човекът на фокус" на "Фокус". 

Изминалата година той определи като доста турбулентна за криптоактивите. Тази година е година на възстановяване на доверието към част от тях.  

"За част от хората криптовалутите са инвестиционен актив, само една част от портфолиото им. Други ги използва като разплащателно средство и транзактират по този начин. Трети пък избират да защитят активите си от инфлацията с криптовалути", обясни Георгиев. 

Той посочи, че хората, които искат да инвестират в криптовалути, трябва да са запознати с това как работи цялата екосистема, какво е криптовалута, блокчейн технология, биткойн, основните токени. "Да не се хвърлят на непознати токени, които обещават голяма възвращаемост. Не вярвайте на инфлуенсъри. Първо научете основните, информирайте се и след това започнете да инвестирате с много малка сума пари, за да видите как работи цялото това нещо. Трябва да търсите информация от няколко независими източника. Вижте дали този криптопроект е листнат в големите борси. Ако не е листнат там, това е червена лампа. Това не значи, че един проект, който е листнат на борсата, няма шанс да се срине, но да речем, че има една система за сигурност, която е сработила преди това", посъветва той.  

"Сред най-популярните измами е тази с предложение за работа, която обещава малко работа за много пари, без шеф и с плаващо работно време. За да я стартирате, трябва да направите един минимален депозит, който може да бъде и в криптовалута", обясни Веселин Георгиев.  

Третата по популярност измама представлява агресивна реклама на неизвестни криптопроекти от измамници, дублирали профил на някоя известна личност. "Това също е доста опасно, защото хората вярват на своите идоли. Имаме доверието и е по-лесно някой да бъде заблуден. Друга измама, която е подобна на тази, вече таргетира хората, които са в начален етап на развитие на криптото. В социалните канали – "Телеграм" например е много популярен за криптовалути, измамници се представят за агенти от customer support на конкретна борса. Има едно правило – в каналите за комуникация нито един служите на съответната борса никога няма да ви пише пръв на лични съобщения. Когато има някакъв проблем, въпросът и отговорът се решават в групата. Така се предпазваме от измами, а като пишем публично в групата, ще решим проблема и на други хора", обясни Георгиев.  

"Понци" схемите обикновено са мащабни. Те се случват по-рядко, но засягат повече хора, които губят повече активи. "OneCoin е класическа "Понци" схема като за учебник, криминално престъпление. Няколко милиарда долара са изгорели в OneCoin. "Понци" схемите са много просто нещо – хора инвестират парите си и този, който ръководи схемата, започва да изплаща дивиденти на следващите. "Понци" схемата работи перфектно, докато е в период на растеж, нови и нови хора се закачат, като най-често измамниците приканват инвеститорите да поканят и техните близки да инвестират. Но потокът на нови клиенти в един момент спада, някои хора започват да си искат парите обратно и пирамидата се срутва, защото няма реална инвестиция зад нея", обясни експертът. 

Живко КРЪСТЕВ






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: