Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Тайван започнаха избори, които могат да разтърсят света
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:04 / 13.01.2024Коментари (0)575
©
В събота тайванските гласоподаватели отиват до урните, за да изберат нов президент в непредсказуема надпревара между трима кандидати, която се следи отблизо във Вашингтон, Пекин и други столици по света, пише The Wall Street Journal.

Президентът Цай Ингвен, която често е обект на гнева на Пекин, трябва да се оттегли през май поради ограниченията на мандата след осем години на власт. Който и да заеме най-високия пост, ще бъде изправен пред тежки предизвикателства както във вътрешен, така и в международен план, в условията на геополитическа несигурност.

Избирателите изразяват загриженост за ниските заплати, високите цени на жилищата и недостига на електроенергия, но както и при предишните президентски избори, най-същественият въпрос, който витае над тазгодишния вот, е бъдещето на отношенията на Тайван с Пекин.

Цай и управляващата Демократична прогресивна партия насочиха самоуправляващия се остров към политическа и икономическа посока, отдалечаваща го от Пекин, като вместо това развиват по-тесни връзки с Вашингтон. Пекин отговори с военни учения и икономическа принуда, заплашвайки с още повече, ако Тайпе продължи да върви по този път.

Повече от 19 милиона души имат право да гласуват в около 17 000 избирателни секции, които са отворени от 8 до 16 ч. местно време. Няма екзитполове и окончателните резултати се очакват най-рано вечерта.

Кандидатът на управляващата партия, вицепрезидентът Лай Чинг-те, е изправен пред двама опозиционни претенденти, като и двамата подкрепят по-приятелски подход към Китай. Хоу Юи, бивш високопоставен полицай и настоящ кмет на град Ню Тайпе, най-населеният град в Тайван, е водач на кандидат-президентската листа на Националистическата партия. Ко Уен Дзъ, бивш лекар и кмет на столицата Тайпе, се издига като сериозен претендент и кандидат на трета партия със своята новосъздадена Тайванска народна партия.

Във Вашингтон администрацията на Байдън е затаила дъх относно резултата от изборите, загрижена дали отговорът на Пекин може да развали неотдавнашното стабилизиране на връзките между САЩ и Китай.

Американски служители се готвят Китай да увеличи натиска върху Тайван след изборите в събота, особено ако Лай спечели президентството, са заявили служители и специалисти по външна политика.

Комунистическото правителство на Китай, което твърди, че Тайван е негова територия, въпреки че никога не е управлявало тук, нарисува Лай и неговия вицепрезидент, до края на миналата година фактически посланик на Тайпе във Вашингтон, като привърженици на независимостта на Тайван, което е червена линия за Пекин.

Пекин вече засили натиска върху Тайван преди вота. 

Министерството на търговията на Китай във вторник заяви, че обмисля разширяване на плановете за спиране на намаленията на митата върху различни вносни продукти от Тайван, включително селскостопански продукти, морски дарове и авточасти. Пекин също започна данъчно разследване на доставчик на Apple Foxconn.

Според експерти изборите в Тайван имат сериозно геополитическо значение. Местните власти не крият опасенията си, че Китай може да се намеси в демонстрацията на воля.

Още по темата: общо новини по темата: 11
01.03.2024 »
02.02.2024 »
11.08.2023 »
31.07.2023 »
16.01.2023 »
05.01.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: