Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Украинска учебна ракета може да е свалила самолета
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:44 / 19.07.2014Коментари (5)231
©
Самолет "Боинг" 777 на "Малайзия еърлайнс" се разби в Източна Украйна, в района на Донецк, на около 60 км от руско-украинската граница в четвъртък вечерта. Загинаха близо 300 души пътници и екипаж. Самолетът летял от Амстердам за Куала Лумпур. Украинските власти обвиниха за трагедията проруските сепаратисти, а Кремъл обяви, че правителството в Киев е отговорно за катастрофата. Според предварителната информация боингът е свален от ракета земя-въздух, с която разполагат и Русия, и Украйна. "Всеки ден" потърси за мнение полковник инженер Светлозар Асенов. Той има 30-годишен стаж във военната авиация, а от 10 години е преподавател в Техническия университет в Пловдив по транспортна и авиационна техника и технологии. Доц. д-р Асенов е завършил елитната Военновъздушна инженерна академия "Жуковски" в Москва. Автор е на множество научни трудове по авиационна безопасност. Бил е зам. командващ авиацията и главен инженер на авиацията при ПВО и ВВС.

Полк. Асенов, в рамките на 5 месеца има втори трагичен инцидент със самолет на малайзийските авиолинии. Според вас случайно или умишлено над Източна Украйна бе свален пътническият аероплан с 300 души на борда?

Случаят е твърде интересен, предвид района, където е свален самолетът - Източна Украйна. Както е известно, там се водят бойни действия между проруските сепаратисти и украинската армия. Има много версии за случилото се и нито една не може да бъде изключена. При всички положения или е била изстреляна ракета, или пък самолетът е свален чрез друго въздействие. За момента е трудно да се каже кой свали самолета - проруските опълченци от района на Донецк, или пък силите на противовъздушната отбрана на Украйна.

Самолетът лети на 10 000 метра и при всички положения това е ракета земя-въздух с далечен радиус на действие. Не вярвам опълчението в Източна Украйна обаче да има такива средства за поразяване. Те имат преносими зенитно-ракетни комплекси, които поразяват цели на 4000 метра височина. Украинската армия предислоцира зенитно-ракетни комплекси, които са с такъв голям обсег на действие. Дали са провеждали учения, не се знае. Знаете, че през 2001 г., когато свалиха Ту-154, тогава имаше учение на украинската армия и погрешка беше изстреляна ракета и загинаха близо 80 пътници на руския самолет.

Това, което се случи с Боинг-777, може ли да се определи като терористичен акт?

Според международното право разследването се води от държавата, над която е станал инцидентът, т.е. това ще направят авиационните власти на Украйна. Те имат право да включат в разследващите комисии представители на Холандия и Малайзия. Разшифровайки данните от полетната информация - условия на полета, разговорите между пилотите, ще има по-достоверна информация за анализ. Засега още е рано да се каже какво точно е станало.

Минути след свалянето на боинга Русия и Украйна започнаха информационна война по този повод и взаимно започнаха да се обвиняват за трагедията. Ще излезе ли истината наяве и ще стане ли ясно кой свали самолета?

При всички положения ще излезе. Това е такъв инцидент с такова международно значение, че няма начин. Независимо че двете държави ще се обвиняват една друга предвид нажежената обстановка между Русия и Украйна. В случая има и един друг момент - това е същият модел самолет на същата авиокомпания като този, който изчезна над океана. Ще се анализира дали става дума за терористичен акт и ще се търси дали има връзка с предишния случай като полета от Куала Лумпур до Пекин, или пък става дума за терористичен акт от гледна точка на двете държави, които в момента имат силно противостояние.

Бихте ли коментирали следната версия, която се появи в руски медии - че боингът е свален от украинските военни, като тяхната цел е бил самолетът на руския президент Владимир Путин. Според тази информация пътническият самолет на малайзийските авиолинии и президентският самолет са били в една и съща точка до Варшава и са ползвали едно и също международно трасе над територията на Украйна.

Въпреки изострените отношения между Русия и Украйна смятам, че е абсурдно някой да предприеме терористичен акт спрямо самолета на Путин. Имало е случаи в Южна Америка и Африка, когато са обстрелвани самолетите на президентите и на министър-председатели, които са завършвали трагично, но това е ставало в други страни и при други обстоятелства. За мен това е невероятна версия - целта да е била президентският самолет.

Става дума за международни трасета, които постоянно се контролират и информацията е налице както от наземните служби за управление на въздушното движение, така и от армиите на Русия и Украйна. Така че информацията няма как да бъде скрита. Не става дума за някакъв затънтен район, където няма радиолокационен контрол. Възможно е самолетът да е свален погрешка, защото е взет като нарушител на въздушното пространство на Украйна. Известно е, че и Русия, и Украйна трупаха по границата войски и предислоцираха зенитно-ракетни комплекси.

Вторият трагичен инцидент със самолет на "Малайзия еърлайнс" ще срути ли доверието в тази компания?

Това ще бъде насока за задълбочен анализ. Единият самолет изчезна и още не е намерен и при всички случаи това буди съмнение. При втория случай с такъв самолет веднага навежда компетентните органи на Малайзия да анализират информацията, която ще имат от катастрофата сега, и тази от изчезналия самолет, за да се търси някаква връзка и подозрителни неща, които да подскажат дали няма повторяемост.

Господин полковник, бихте ли анализирали какви биха били последствията за Русия и Украйна, ако се разбере, че една от двете страни е свалила пътническия самолет?

Със сигурност, която и от двете страни да носи отговорност за инцидента, това ще рефлектира крайно негативно върху конфликта между Москва и Киев. Това ще бъде използвано за още по-голямо нажежаване на обстановката.

Източник: Всеки ден







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.07.2014 г.
-2
 
 
Полк. Асенов разглежда нещата с руски очила. Той е руски възпитаник и това дава отражение на обективноста му.
на 19.07.2014 г.
+6
 
 
Като няма неоспорими доказателства за вина, не трябва никой да обвинява Русия или Украйна.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: