Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Убиха Бялата вдовица на ИДИЛ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:50 / 12.10.2017Коментари (0)1271
©
Британката Сали Джоунс ( с рождено име Саманта Лютуайт), която се присъедини през 2013 г. към редиците на терористите от "Ислямска държава" и участва в няколко кървави атентата, е била убита при ракетен удар от американски дрон, съобщава The Sun, позовавайки се на ЦРУ. Бившата пънк музикантка е родена в Кент и избяга преди 4 години със съпруга си джихадист и сина им в Сирия, като се превърна в най-издирваната жена терористка в света. Според думите на сътрудниците от ЦРУ, Джоунс е била убита още през юни по време на въздушен удар в местност близо до границата между Сирия и Ирак. Не се уточнява дали Джоунс се е намирала в сграда или в транспортно средство, когато дронът е ударил.

Англичанката получи прякора "Бялата вдовица" след като съпругът й бе убит също при въздушен удар. Саманта е родена през 1983 г. в Северна Ирландия в семейството на британския войник Анди Лютуайт и ирландската католичка Кристин Алън. Още невръстно дете семейството ú се премества в Англия, а малко след това родителите ú се развеждат. Момичето трудно приема разпада на семейството си и се сприятелява със съседско мюсюлманско семейство. Години по-късно Саманта решава да приеме исляма и името Шерафия като същевременно се покрива с хиджаб. Според познаващите Саманта от дете, тя била съвсем обикновено момиче като страдала от лоша самооценка, ниско самочувствие и в същото време не проявявала никаква инициатива. Почти по времето, когато приема исляма, Саманта среща първата си любов Джермейн Линдзи в мюсюлмански интернет. След три години се женят. На 7 юли 2005 г. Линдзи се самовзривява на спирка в лондонското метро, убивайки 26 души. По това време Саманта е на 22 години, бременна с второто им дете. Тогава "Бялата вдовица" заявява пред английските медии, че не е свързана с екстремистките идеи на вече починалия си съпруг. Линдзи По-късно Саманта се омъжва за втори път за лондончанин от кенийски произход. Известно време живее в Южна Африка, а впоследствие се завръща в източната част на екваториална Африка и се присъединява към терористичната организация Ал Шабаб, извършваща атентати на територията на Кения, Сомалия и Танзания.

С годините Саманта успява да се издигне много в организацията, тъй като голяма част от лидерите й са убити при въздушни атаки с дронове. Отговаря за финансите, за вербуването на новобранци, за купуването на деца от бедни семейства, за обучението на жени камикадзета. Изпраща деца на кървави мисии. При ужасяващата атака над мола в Найроби, завършила с множество убити и ранени, Бялата вдовица е сред основните заподозрени. Властите откриват скривалище на терористите, в което са паспортът на Саманта и компютърът й. А от информацията в него се разбира, че тя е посветила цели 8 години от живота си на обучението да прави бомби. По-късно тя участва в редица атентати, свързани с "Ислямска държава" на територията на Сирия и Ирак и бе най-издирваната британска терористка, съобщава "Блиц".


Още по темата: общо новини по темата: 97
13.10.2017 »
09.06.2017 »
23.03.2017 »
27.01.2017 »
12.01.2017 »
23.12.2016 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: