Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тръмп: Политиката на Ердоган поражда условия за военни престъпления
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:10 / 15.10.2019Коментари (0)397
©
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да унищожи турската икономика, ако Анкара не промени политиката си към Сирия, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Тръмп обяви, че в отговор на турската инвазия в Сирия прекратява търговските преговори с Турция и повишава с 50% за внос на турска стомана.

Той се зарече да унищожи бързо турската икономика, ако Турция продължи "по този опасен и разрушителен път", посочва Ройтерс. Тръмп добави, че американските военни, които се изтеглят от Сирия, ще се предислоцират и ще останат в района, за да следят развоя на ситуацията.

В телефонен разговор Тръмп е притиснал турския лидер да "спре инвазията, да въведе незабавно прекратяване на огъня и да започне преговори с кюрдските сили в Сирия“, съобщи вицепрезидентът Майк Пенс.

"Той ме помоли да ръководя делегация. Ще замина възможно най-бързо в региона, за да настоявам за примирие и споразумение чрез преговори", каза Пенс.

"Турската военна офанзива застрашава цивилни, както и мира, сигурността и стабилността в района. Бях съвсем ясен с президента Ердоган, че действията на Турция пораждат хуманитарна криза и създават условия за възможни военни престъпления", се казва в декларация на Тръмп., цитирана от ДПА. "Те трябва да превърнат в приоритет защитата на цивилните, особено на уязвимите етнически и религиозни малцинства в североизточна Сирия. Безразборният обстрел срещу цивилни, разрушаването на цивилната инфраструктура и нападенията срещу етнически и религиозни малцинства са неприемливи", добавя Доналд Тръмп.

Той заяви още, че счита Турция за отговорна за последващото задържане на терористите от ИДИЛ в зоната на операцията. В понеделник Министерството на финансите на САЩ наложи наказателни санкции срещу министъра на отбраната на Турция и други двама министри в отговор на военното нападение на Анкара срещу Северна Сирия. Министърът на отбраната Хулуси Акар, министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и министърът на енергетиката Фатих Донмез бяха поставени в черния списък за санкции на Министерството на финансите, с което бяха замразени активите им в САЩ, както и сделки с тях или свързани със САЩ.

Френският президент Еманюел Макрон е изтъкнал в телефонен разговор снощи с президента на САЩ Доналд Тръмп "абсолютната необходимост да не се допусне нов възход" на групировката Ислямска държава в резултат на турската операция срещу кюрдите и изтеглянето на американските войски от северна Сирия, съобщи Елисейският дворец. Френският президент е разговарял по телефона и с президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган и на Ирак Бархам Салех, добавя АФП.

Франция и други европейски държави се опасяват, че голям брой членове на ИД, задържани от кюрдите, ще успеят да избягат и джихадистката групировка ще се възползва от хаоса в сигурността, за да се реорганизира на място, посочва АФП.

В разговора между Макрон и Ердоган "бе потвърдено дълбокото различие във възгледите за предвидимите последици на турската офанзива в североизточна Сирия", се казва в съобщението на Елисейския дворец.

Според турското съобщение за разговора Ердоган "е разяснил на Макрон целите на турската операция в Сирия и е обърнал внимание на заплахата от терористичните групировки Даеш и (кюрдските) Сили за защита на народа за сигурността на Турция и териториалната цялост на Сирия".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: