Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
The Economist: След две години война украинците не очакват тя да приключи скоро
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:39 / 24.02.2024Коментари (0)883
©
С навлизането в третата година на войната чувството за неопределеност в Украйна става все по-често срещано. Вярата в евентуална победа остава - според едно скорошно проучване сред 85% от населението. Но мненията за това какво означава тя и кога ще се случи, започват силно да се разминават, пише The Economist в статия посветена на втората годишнина от войната в Украйна.

Сега мнозинството в страната смята, че победата ще отнеме години. За първи път от началото на войната проучванията показват, че мнозинството смята, че страната се движи в грешна посока.

Надеждите за връщане на страната към законните ѝ граници са засенчени от стремежа към оцеляване, заявява Олександър Мартиненко, журналист и бивш висш служител. "През цялата тази година ще удържаме руснаците. Единственият въпрос е дали ще успеем."

Колеблива икономическа и военна подкрепа

Колебливата икономическа и военна подкрепа от страна на Запада означава, че нещата вероятно ще се влошат. Украинските официални лица са все по-неспокойни по отношение на цифрите: парични потоци, брой на мобилизираните лица, оръжия. Серхий Марченко, министърът на финансите, заявява, че вярва, че западните партньори на страната му ще се справят с невоенния бюджет за тази година в размер на 37 млрд. долара (украинските данъци плащат за военни разходи), но се притеснява какво ще се случи по-нататък. "Просто не сме получили гаранции за 2025 г." Недостигът на боеприпаси вече е проблем и ще се подобри само ако Европа се научи отново да произвежда оръжия.

Русия има своите проблеми с ресурсите и работната сила, но запазва относително предимство по отношение на размера. В една война на изтощение това е от значение.

Михайло Фьодоров, заместник министър-председател и защитник на военните технологии, смята, че единственият път напред е самостоятелността. "Нямаме друг избор, освен да покажем сила. Но аз съм оптимист. Имаме ясно предимство в ефективността и скоростта". Креативното мислене позволи на Украйна да постигне неправдоподобни победи в Черно море, твърди той. През 2023 г. Украйна потопи една пета от руския черноморски флот и създаде коридор за корабоплаване в условията на постоянни бомбардировки. Същият подход е довел до огромно увеличение на производството на евтини и способни ударни дронове.

Крехка вътрешна политика

И все пак вътрешната политика на Украйна, а не на Русия, започва да изглежда по-крехка. Две години на необичайно политическо единство отстъпиха място на публични борби. Президентът Володимир Зеленски отхвърли голяма част от критиките по твърд начин. В началото на февруари той отстрани популярния командир на въоръжените сили Валерий Залужни, след като отношенията между двамата се влошиха. Тепърва предстои да се види пълният ефект от това рисковано решение. В навечерието на уволнението му цели 94 % от украинците заявиха, че имат доверие на своя военен генерал, докато за неговия заместник Александър Сирски този процент беше 40 %. Високопоставен правителствен служител заявява, че е притеснен за способността на украинската политическа система да се справи с нарастващото напрежение, и твърди, че Кремъл би искал да се възползва от него. "Русия иска да отстрани Зеленски, защото няма кой друг да контролира ситуацията", заявява той.

Край на петгодишния президентски мандат на Володимир Зеленски

Трудният момент ще настъпи през май, когато официално ще приключи петгодишният президентски мандат на Зеленски. Военното положение недвусмислено позволява на президента да продължи да изпълнява функциите си до избирането на друг, като изборите също са невъзможни съгласно същите разпоредби. Но политическите разговори в Киев са свързани с предстоящия сблъсък с легитимността.

Андрий Махера, конституционен експерт, чието решение през 2004 г. да не се ратифицира фалшифициран вот постави началото на Оранжевата революция, твърди, че критиките са юридически глупости, но въпреки това Зеленски върви по тънък лед. "Президентът ще остане на поста си след изтичането на петгодишния срок само защото се води война - нито повече, нито по-малко.

Той трябва да разбере това и вместо да се бори с вътрешните си противници, да се опита да ги обедини около себе си." Досега сътрудничеството в широка мрежа не е било в стила на Зеленски.

Президентът със сигурност може да се утеши с общественото мнение, което продължава да го подкрепя, макар и с низходяща траектория.

Проучване на Центъра "Разумков", местна социологическа компания, показва, че доверието в него остава 70%. Това е много по-високо, отколкото в парламента и във всеки потенциален опонент. Обществеността също така до голяма степен подкрепя безкомпромисната позиция на Зеленски по отношение на преговорите с Русия.

Проучването на "Разумков" показва, че едва 18 % от тях биха подкрепили отстъпки пред Русия, дори ако Западът напълно прекрати подкрепата си. Една трета смятат, че Украйна трябва да продължи да се бори, дори ако бъде оставена сама, 22% предлагат да се замразим конфликта.

Истинската пречка пред всяка сделка е не толкова вътрешната подкрепа, колкото намирането на надежден партньор за преговори. "За да работят преговорите, е необходимо танго", смята висш правителствен служител. "Войната всъщност е доста успешна за Путин. Каква е причината той да спре?" Източник от украинското военно разузнаване предположи, че сегашните темпове на използване на оборудване и боеприпаси могат да принудят двете страни да сключат временно примирие по някое време през следващата година. Но това ще бъде само пауза, смята той: няма голяма увереност в трайно споразумение, докато Путин е жив. "Знаем, че той мрази Украйна и нашата свобода. Ние сме лош пример за неговото общество."

Още по темата: общо новини по темата: 3420
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/570 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: