Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Така е в Русия: Невъобразимо богатство и крайна нищета
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:49 / 09.02.2021Коментари (5)296
© Global Look Press
Във Воронеж, един от най-бедните градове в Русия, много граждани разчитат на организации като "Дари храна!", за да не гладуват, разказва "Дойче веле".

Воронеж се намира на 500 километра южно от Москва. В малка църква в промишления град е разположена централата на неправителствената организация "Дари храна!". Подобни организации има в много руски градове, а техните служители осигуряват прехрана на нуждаещите се.

Тъй като в Русия 20 милиона души живеят под прага на бедността, равен на 100 евро. Основната причина е икономическата криза в страната, а положението е още по-утежнено заради пандемията. Държавните социални програми не осигуряват необходимото, затова много руснаци зависят от частни доброволчески организации.

На Любов Волкова, инициаторка на "Дари храна!" във Воронеж, ѝ предстои дълъг ден. Заедно с помощниците си тя трябва да сортира дарените продукти и да ги разпредели в пакети. "Не във всеки има едно и също, но основно са дълготрайни хранителни продукти. Зърнени храни, тестени изделия, слънчогледово олио, чай. Т.е. основни храни", разказва жената.

Пенсиите не стигат

Волкова е развивала успешен бизнес, сега е пенсионерка и носи храна на хора като Нина Фьодоровна, чиято пенсия едва ѝ стига да преживява. След като си плати наема, ѝ остават само 100 евро. "Не си купувам дрехи, нито скъпи храни - само нещо евтино. Месо почти не купувам - само понякога малко свинско."

Фьодоровна има малка градинка извън града. Там отглежда зеленчуци за зимата, която във Воронеж може да бъде много тежка. Тази година има само домати, краставиците са изсъхнали.

Историята на Нина Фьодоровна не е изолиран случай. "Нашите клиенти са хора с много деца. Самотни хора. Хора в трудно положение. Както и такива, които са болни от Ковид-19", обяснява Волкова. "Тези дни помощта ни е много търсена." Въпреки бедността, руснаците са солидарни и даряват храна на организацията на Любов Волкова. Продавачите на пазара понякога отделят от продукцията си. И супермаркетите се включват в кампанията - с кутия за дарения, в която всеки може да закупи и остави определен продукт за нуждаещите се.

"Държавата е виновна"

Жителите на Воронеж са 1,3 милиона. Много промишлени предприятия в града още работят, но бедността расте. Воронеж е сред десетте най-бедни града в Русия.

Жените са по-тежко засегнатите от недоимъка. Мария Виноградова сама отглежда петте си деца в жилище от 44 кв. м. "Трудно е. Съпругът ми ме напусна. Преди това не беше толкова зле", споделя тя. 

Пенсиите на възрастните хора не стигат за нищо.

 

Сега тя разполага с около 90 евро на месец и ограничена сума детски надбавки за двете по-малки деца. Семейството ѝ помага. "Продавам козметика в интернет. Искам да се справя, произвеждам сапун, ходя на пазара и го предлагам", разказва Виноградова. "Понякога хората си купуват".

Всяка събота Волкова готви за бездомните, които нямат нищо. Тя е особено потисната от бедността сред възрастните хора. "За това е отговорна държавата", смята Волкова. "Би било по-различно, ако имахме нормални пенсии. Но тъй като пенсиите са ниски, положението в Русия е такова." Ще се промени ли? Волкова се надява. И ще продължи ден след ден да работи за хората, които без нея биха гладували. Във Воронеж, един нормален град в Русия.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 09.02.2021 г.
0
 
 
В Русия под прага на бедността 20 млн. - В България 1.6 млн. Айде сега го сметнете в проценти, спрямо населението, за да стане ясно къде как е!
+2
 
 
Ми то и в България е така? Къде не е така?Дори и в Индия и Китай.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: