Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Смъртността сред американците на средна възраст става все по-висока
Автор: Самуил Иванов 22:59 / 23.03.2024Коментари (0)906
© ADF
Смъртността сред работещите американци на средна възраст е много по-висока, отколкото тази на техните връстници в останалите страни с висок стандарт на живот. Това пише Newsweek

През последните три десетилетия повечето страни с висок жизнен стандарт отбелязват спад в смъртността във възрастовата група между 25 и 64 години. Според учени от Оксфорд и Принстън обаче в САЩ ситуацията е много по-различна, а в последните години тенденцията дори се е обърнала.

Използвайки данните на Световната здравна организация за периода между 1990 и 2019 година, учените установяват, че смъртността при американците на средна възраст е 2,5 пъти по-висока спрямо останалите държави по света с висок жизнен стандарт. Проучването, публикувано на 21 март в Международния журнал по епидемиология, дори не взима предвид последиците от COVID-19, тъй като след пандемията продължителността на живота в САЩ дори спадна спрямо останалите държави от същия ранг.

По-високите стойности на смъртност се дължат на транспортни произшествия, самоубийства, убийства и свръхдози. Например между 2000 и 2019 година смъртността вследствие на употребата на наркотици скача с близо 10%. Учените подчертават, че все повече хора умират заради сърдечно-съдови заболявания, заболявания на метаболизма, проблеми с дихателните пътища и нервната система.

"През последните три десетилетия смъртността при хората на средна възраст в САЩ се влошава значително спрямо останалите държави със същия жизнен стандарт, а във възрастовата група между 25 и 44 години дори надминава тази в Централна и Източна Европа“, казва един от съавторите на проучването от Центъра за демографски науки в Оксфорд – Катаржина Донец.

"Това е изненадващо, имайки предвид, че не много отдавна някои от останалите страни (бел. от ред. – в Централна и Източна Европа) имаха много по-висока смъртност в трудоспособна възраст заради постсъветските кризи“, допълва той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: