Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Смъртна присъда, 6 тона доказателства за банкова измама за 44 млрд. долара и 2700 замесени
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:46 / 11.04.2024Коментари (3)627
©
Това е най-зрелищният съдебен процес във Виетнам за една от най-големите банкови измами, които светът някога е виждал

67-годишна виетнамка, строителен предприемач беше осъдена на смърт за ограбване на една от най-големите банки в страната в продължение на 11 години, съобщава BBC.

Броят на замесените лица е главозамайващ. Труонг Ми Лан е осъдена за това, че е взела заеми на стойност 44 млрд. долара от Сайгонската търговска банка. Прокурорите заявиха, че 27 млрд. долара може никога да не бъдат възстановени. 

Обичайно потайните комунистически власти бяха необичайно откровени по това дело, като изложиха пред медиите най-малките подробности. Те заявиха, че 2700 души са били призовани да дадат показания, а в делото са участвали 10 държавни прокурори и около 200 адвокати.  

Доказателствата са били в 104 кашона с общо тегло шест тона. Осемдесет и пет обвиняеми са съдени заедно с Труонг Ми Лан, която отрича обвиненията. 

"Мисля, че в епохата на комунизма никога не е имало подобен показен процес", казва Дейвид Браун, пенсиониран служител на Държавния департамент на САЩ с дългогодишен опит във Виетнам. "Със сигурност не е имало нищо от такъв мащаб."

Консервативен идеолог Нгуен Фу Чонг вярва, че народният гняв заради необузданата корупция представлява екзистенциална заплаха за монопола на Комунистическата партия върху властта. Той започна сериозно кампанията през 2016 г., след като надхитри тогавашния про-бизнес министър-председател, за да запази висшия пост в партията. 

Коя е осъдената милиардерка?

Труонг Ми Лан произхожда от китайско-виетнамско семейство в Хо Ши Мин, бившия Сайгон. Започва като продавачка на сергия на пазара, продавайки козметика заедно с майка си, но започва да купува земя и имоти, след като през 1986 г. комунистическата партия въвежда период на икономически реформи. 

Въпреки че Виетнам е известен извън страната най-вече с бързо развиващия се производствен сектор, като алтернативна верига за доставки на Китай, повечето богати виетнамци правят парите си, разработвайки и спекулирайки с имоти. 

Цялата земя официално е държавна собственост. Получаването на достъп до нея често зависи от лични отношения с държавни служители. Корупцията ескалира с разрастването на икономиката и се превръща в ендемична практика.

До 2011 г. Труонг Ми Лан е известна бизнес фигура в Хошимин и й е позволено да организира сливането на три по-малки банки с ограничени парични средства в по-голяма структура: Saigon Commercial Bank.

Виетнамският закон забранява на всяко физическо лице да притежава повече от 5% от акциите на която и да е банка. Според прокурорите обаче чрез стотици фиктивни компании и хора, действащи като пълномощници, Труонг Ми Лан всъщност притежава над 90% от Saigon Commercial.

Те я обвиняват, че е използвала тази власт, за да назначи свои хора за управители и след това да им нареди да одобрят стотици заеми за мрежата от фиктивни компании, които е контролирал. Сумите, които са взети, са зашеметяващи. Заеми съставляват 93% от всички кредити на банката.

Според прокуратурата в продължение на три години, считано от февруари 2019 г., тя е наредила на шофьора си да изтегли от банката 108 трилиона виетнамски донга - над 4 млрд. долара в брой - и да ги съхранява в мазето си.

Това количество пари в брой, дори ако всички те са в банкноти с най-голяма номинална стойност във Виетнам, би тежало два тона.

Тя е обвинена и в даване на щедри подкупи, за да не се проверяват заемите ѝ. Един от съдените е бил главен инспектор в централната банка, който е обвинен в приемането на подкуп от 5 млн. долара, пише businessnovinite.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Чудесен пример за българските хамстери и съсели. Дори виетнамците по престъпления и правораздаване ги сложиха в джоба си.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Застреляха Алексей Петров
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: