Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шест месеца война в Газа: Десетки хиляди израелци излязоха на протест
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:22 / 07.04.2024Коментари (0)666
©
Десетки хиляди израелци излязоха по улиците в събота, за да протестират срещу Бенямин Нетаняху, тъй като войната на Израел в Газа достигна половин година, пише The Guardian.

Организаторите съобщиха, че около 100 000 души са се събрали на кръстовището в Тел Авив, преименувано на площад "Демокрация", след масовите протести срещу спорните съдебни реформи миналата година.

Скандирайки "избори сега", протестиращите призоваха израелския министър-председател да подаде оставка, тъй като в неделя войната в Газа навлезе в седмия си месец.

Митинги се проведоха и в други градове, като лидерът на израелската опозиция Яир Лапид взе участие в един от тях в Кфар Саба преди заминаването си за преговори във Вашингтон.

"Те не са научили нищо, не са се променили", заяви той и добави: "Докато не ги изпратим у дома, те няма да дадат на тази страна шанс да продължи напред".

Израелските медии съобщиха, че на митинга в Тел Авив са избухнали сблъсъци между протестиращи и полиция, а полицията съобщи, че един протестиращ е бил арестуван.

По-късно към протестиращите в Тел Авив се присъединиха семействата на заложниците от Газа и техни поддръжници.

По-рано армията обяви, че войниците са открили тялото на заложник, отвлечен от палестински бойци по време на 7 октомври.

Тялото на Елад Кацир, 47-годишен фермер от кибуца Нир Оз, е било открито от командоси в южната част на Хан Юнис, съобщиха Израелските сили за отбрана (ИСО). Той е бил убит от своите похитители от "Палестински ислямски джихад" (ПИД) и погребан там в средата на януари, съобщиха ИОС, позовавайки се на разузнавателна информация, без да дава повече подробности. От ИДИЛ не са предоставили незабавен коментар.

С откриването на тялото на Кацир броят на телата на заложниците, които армията твърди, че е прибрала от Газа по време на войната, става 12. Армията твърди, че в Газа все още се държат 129 заложници, включително 34, за които се предполага, че са мъртви.

Според израелски данни нападението на ХАМАС е довело до смъртта на 1170 души в Южен Израел, повечето от които цивилни.

По данни на министерството на здравеопазването в управляваната от ХАМАС територия при ответната офанзива на Израел срещу ХАМАС в Газа са загинали най-малко 33 137 души, предимно жени и деца.

В изявление по повод навършването на половин година от конфликта президентът Исаак Херцог заяви, че Израел води "кървава и трудна война".

"В 6:29 ч. сутринта на 7 април отбелязваме шест месеца от жестоката терористична атака и ужасяващото клане", заяви Херцог в събота.

"Половин година от това престъпление срещу нашите сестри и братя, срещу нашата държава, това престъпление срещу човечеството", заяви президентът.

Израелските отбранителни сили (ИОС) обявиха, че по време на шестмесечната война с ХАМАС в Газа са убити 604 израелски войници и 3193 са ранени, докато в  41 израелски войници загубиха живота си от "приятелски огън".

ИОС съобщиха, че по време на шестмесечния конфликт ХАМАС е изстрелял повече от 9000 ракети по цели в Израел, предава The Times of Israel.

Според официални данни ИОС са убили повече от 13 000 бойци на ХАМАС и членове на други терористични групировки в Ивицата Газа от началото на войната, от които около 1000 са били убити на 7 октомври миналата година, когато ХАМАС атакува Южен Израел.

Още по темата: общо новини по темата: 343
26.04.2024 »
19.04.2024 »
16.04.2024 »
15.04.2024 »
15.04.2024 »
13.04.2024 »
предишна страница [ 1/58 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Закупуване на самолети F-16
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: