Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
СЗО с предупреждение за ковид пандемията
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:06 / 01.06.2021Коментари (0)668
©
Коронавирусната пандемия далеч не е приключила. Това предупреди генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус след края на годишното заседание, което се състоя онлайн заради болестта, предаде БТА.

"Реалността е, че ни предстои още много работа за прекратяване на тази пандемия", подчерта той.

Гебрейесус определи като окуражителен фактът, че случаите на заразяване и жертвите намаляват в световен мащаб, "но би било монументална грешка за която и да е държава да мисли, че опасността е отминала".

Той подчерта, че е важно да продължи спазването на социална дистанция, миенето на ръцете, носенето на маски за лице и гарантирането на справедливо разпределение на ваксините.

СЗО вече е критикувала факта, че богати страни закупиха големи количества ваксини. В тях вече се ваксинират млади и здрави хора, докато бедни страни нямат достатъчно дози дори за здравни работници и изложените на повишен риск.

"Един ден - надяваме се скоро - пандемията ще е зад нас", подчерта Гебрейесус. "Но психологическите белези ще останат за тези, които са загубили близки, здравни работници, натоварени отвъд точката на пречупване и милионите хора от всички възрасти, подложени на самота и изолация".

Участниците в заседанието се споразумяха да се срещнат отново през ноември, за да започнат работа по пандемичен договор, който да гарантира, че всички страни ще бъдат по-добре подготвени за следващата пандемия, включително чрез по-добро международно сътрудничество.

Междувременно Световната здравна организация обяви, че "тревожните" варианти на коронавируса ще бъдат обозначавани от нея с букви от гръцката азбука. Това ще помогне да се избегне използването като нарицателни етнонимите на държавите, където за пръв път са се появили, предаде още БТА.

Група от експерти, събрана от СЗО, препоръча новите обозначения, които "ще бъдат по-лесни и практични за обсъждане от ненаучните среди", съобщи организацията.

СЗО каза, че съществуващите системи за обозначаване и проследяване на генетичния произход на SARS-CoV-2 - вирусът причиняващ КОВИД-19, ще останат в употреба от учените и при научни изследвания.

Досега са идентифицирани четири "тревожни" варианта на коронавируса.

Този открит първоначално във Великобритания ще бъде известен като "Алфа", този открит първо в Южна Африка ще бъде обозначен като "Бета", а откритият за първи път в Бразилия като "Гама".

Най-новият от четирите, който за пръв път бе установен в Индия и бе категоризиран като "тревожен" на 11 май, ще стане известен като "Делта".


Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: