Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
САЩ налагат нови санкции на иранския петрол
Автор: Иван Христов 08:57 / 05.10.2022Коментари (0)160
©
САЩ наложиха санкции на китайски оператор за съхранение на суров петрол и девет други субекта, обвинени в нарушаване на ограниченията върху износа на ирански петрол, докато администрацията на Байдън търси начини да прекъсне финансовата спасителна линия и да притисне Техеран да се върне към ядрената сделка от 2015 г., пише Bloomberg.

Санкциите са срещу Zhonggu Storage and Transportation Co. Ltd., компания, която "осигурява жизненоважен канал за търговията с ирански петрол“, се казва в изявление на Държавния департамент. Девет други организации от Китай, Хонконг, Иран, Индия и Обединените арабски емирства също са засегнати от ограничения, се казва в съобщението.

В отделно изявление Министерството на финансите поясни, че санкциите са срещу мрежа от компании, свързани с продажбата на "ирански нефтохимикали и петролни продукти на стойност стотици милиони долари на крайни потребители в Южна и Източна Азия“.

Иран увеличи износа на петрол в лицето на режима на санкции, който влезе отново в сила, след като бившият президент Доналд Тръмп напусна многонационалното ядрено споразумение с Иран през 2018 г. Този износ наскоро спадна от пика си от 1 милион барела на ден, тъй като Техеран е изправен пред нарастване на конкуренция от Русия, която има желание да продава на намалени цени, за да се противопостави на отделен набор от санкции, наложени заради войната в Украйна.

Администрацията на Байдън започна преговори за връщане към многонационалното споразумение, известно като Съвместен всеобхватен план за действие, малко след встъпването си в длъжност. Но тези преговори влязоха в задънена улица заради настояването на Иран президентът Джо Байдън да гарантира, че никоя бъдеща американска администрация няма да се откаже от сделката, както направи Тръмп – нещо, което според американски служители той не може да направи.

"Тъй като Иран продължава да ускорява ядрената си програма в нарушение на СВПД, ние ще продължим да ускоряваме прилагането на нашите санкции върху продажбите на петрол и нефтохимически продукти на Иран“, посочват от Държавния департамент.

Връщането към сделката може да донесе облекчение на доходоносната петролна търговия на Иран, но повечето анализатори се съмняват, че тя ще бъде възстановена преди междинните избори в САЩ през ноември, ако изобщо това се случи. Междувременно Иран не изпитват липса на купувачи, като основният от тях е Китай.

САЩ трябва да прекратят "грешната си политика“ на прилагане на санкции и да направят повече за възобновяване на преговорите с Иран, заяви в петък говорителят на китайското външно министерство Мао Нин на редовен брифинг за пресата в Пекин.

Още по темата: общо новини по темата: 4
03.01.2023 »
19.12.2022 »
25.09.2022 »
13.09.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: