Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
САЩ изразиха загриженост за дейността на ЧВК "Вагнер" в Сърбия
Автор: Иван Христов 08:42 / 13.01.2023Коментари (0)270
©
Високопоставен пратеник на САЩ изрази силна загриженост в четвъртък относно дейността на руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер“ и предполагаемите й опити да набира войници в Сърбия и другаде по света, пише Associated Press. Съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Чолет разкри, че е изразил тези опасения по време на разговори в Белград със сръбския президент Александър Вучич.

"Видяхме, че групата Вагнер се стреми да вербува войници от Сърбия и другаде и това е нещо, което смятаме, че не можем да понесем“, каза той пред репортери след срещата.

"Не знам дали има притеснения (в Сърбия), ние говорихме за нашите притеснения и очакваме с нетърпение да работим с правителството тук в Белград и другаде, където Вагнер е активен, за да сложим край на техните дейности“, добави той .

ЧВК Вагнер, собственост на руския олигарх Евгений Пригожин, според съобщенията е била активна в десетки предимно африкански държави.

Групата се похвали с присъствието си в Сърбия, единствената европейска държава освен Беларус, която не се е присъединила към международните санкции срещу Русия за войната й срещу Украйна. Съобщава се, че групата е обявила откриването на свои офиси в Белград, нещо, което по-късно беше отречено.

Associated Press припомня, че наскоро руският държавен ТВ канал RT е стартирал онлайн новинарски сайт на сръбски език, където е публикувана реклама на Вагнер за набиране на бойци за войната в Украйна, заявявайки, че групата предлага "повече от атрактивни“ стимули.

Шоле е категоричен, че "Вагнер“ "действа по ужасни начини по целия свят, независимо дали е в Либия, Централноафриканската република или в момента в Украйна“.

Групата, която според съобщенията включва голям контингент затворници, вербувани в руски затвори, е начело на атаките в Източна Украйна, включително на ожесточените битки в Соледар и Бахмут.

Пригожин и групата му са под санкциите на САЩ от години и наскоро САЩ предприеха допълнителни стъпки, за да се опитат да контролират достъпа на "Вагнер“ до оръжия.

Шоле също призова Сърбия да въведе санкции срещу своя традиционен славянски съюзник Русия.

"Вярваме, че страните трябва да се съгласят със санкциите и причината, поради която вярваме в това, е, че действията на Русия не само трябва да бъдат осъдени, те трябва да бъдат наказани“, заяви той. "Русия всеки ден води брутална, неоправдана война срещу Украйна. Трябва да стоим заедно, за да гарантираме, че това поведение е неприемливо“.

Американският пратеник тази седмица започна обиколка на няколко балкански държави в рамките на посещение, фокусирано върху международните усилия за подпомагане на нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия след седмици на повишено напрежение. Бившата сръбска провинция обяви независимост през 2008 г., нещо, което Сърбия и Русия не признават.

Още по темата: общо новини по темата: 3420
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/570 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: