Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Руската преса: Търговската сделка между САЩ и Китай е пирова победа
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:09 / 16.12.2019Коментари (0)373
©
Търговската сделка между САЩ и Китай е пирова победа, коментира руският вестник "Известия“ в материал, представен без редакторска намеса:

Няколко дни преди обещаното увеличение на тарифите за китайски стоки от 15 декември, САЩ, както се разбира, са решили да забавят началото на новата "битка“. Според многобройни американски източници американският лидер Доналд Тръмп възнамерява да спре с увеличаване на митата с 160 милиарда долара китайски износ поне до февруари, а също и почти наполовина да намали вече наложените мита за някои стоки от Китай.

Разбира се, това не е жест за добра воля - в замяна от Пекин те поискаха да удвои закупуването на селскостопански продукти от Съединените щати. Друг компонент на тази схема се очаква да бъде отхвърлянето от Китай на плановете за въвеждане на насрещна част от мита срещу американски автомобили и резервни части за тях.

В последната близо година и половина, в която САЩ и Китай водят търговска война, мнозина започнаха да привикват към идеята, че лошият мир е по-добър от добрата война. И затова слуховете за предстоящото забавяне с реципрочните тарифни удари бяха възприети положително. И Тръмп написа в "Туитър“: "Ние сме много близо до голяма сделка с Китай. Те я искат, както и ние “, с което само подклажда тези добри очаквания. Поне повечето индекси на водещите световни фондови борси веднага отбелязаха повишение.

В същото време, ако си припомните предисторията, за приключването на тази "първа фаза“, както я нарече стопанинът на Белия дом, страните се готвеха още през октомври. Но някак не се получи. Освен това преди седмица Тръмп заяви, че не е поставил никакви срокове в китайската посока и дори харесва идеята да се върне към задълбочени преговори с КНР след президентските избори през 2020 г. Така че положителното, което се появи в края на тази седмица, може в голяма степен да се дължи на умишлено ниските очаквания.

Междувременно споразумението, разпоредбите на което все още трябва да бъдат официално потвърдени от двете страни, повдига много въпроси. Например може ли Китай да увеличи покупките на селскостопански продукти в Съединените щати? Техният обем трябва да достигне 50 милиарда долара през 2020 г. - два пъти повече, отколкото през 2017 г., преди началото на търговските търкания.

Оттогава търсенето на соя - основният експортен продукт в САЩ, използван в Китай за храна за животни - рязко намаля. И тъй като огнището на африканска чума по свинете инищожи консумиращите соя животни в Китай и защото още по-рано, на фона на повишаващите се тарифи на американската соя от Китай, местните стопанства започнаха да купуват този продукт от други страни. И въпреки че селскостопанските продукти, които Пекин купува от Съединените щати, не се ограничават само до соя, способността на китайците по някакъв начин да увеличат значително вноса на царевица или говеждо месо е съмнителна.

Американските търговци на дребно, обвързани с китайския пазар, засега не могат да си отдъхнат. Поради тарифните войни на двете най-големи икономики в света, много от тях трябваше спешно да се преориентират към други пазари, но някои от тях останаха зависими от Китай. И за следващите години търговците на дребно биха искали повече сигурност, а не само кратка почивка.

Но основното нещо, от което мнозина в Щатите са недоволни, е настоящото временно споразумение, което дори не доближава страната до решаването на задачата, заради която 45-ият президент на Съединените щати започна мащабна война. А именно да променим самия модел на икономическото поведение в Пекин.

В продължение на много години Вашингтон упорито обвинява китайските власти в редица нелоялни търговски практики - по-специално, незаконно субсидиране на национални износители, което според САЩ прави китайските стоки по-евтини и следователно по-конкурентни от тези на техните колеги от други страни. И ако Китай отговори на твърденията за нарушаване на правата върху интелектуалната собственост чрез затягане на съответното законодателство, то Пекин отхвърли всички претенции относно експортните субсидии и продължава да го отхвърля по принцип. И за недоволство на много американски политици настоящото споразумение не засяга този въпрос.

Но за сметка на това "първата фаза“ дава определено начало на самия стопанин на Белия дом. Увеличението на тарифите, с което Доналд Тръмп заплашваше китайската страна през последните месеци, трябваше да засяга предимно потребителски стоки. Това веднага би засегнало не само китайските компании за износ, но и цените на тези стоки на американския пазар. Освен това Пекин намекна, че създаването в Китай на "списък на ненадеждни организации“ ще бъде отговорът на нарастването на търговските бариери - и американските компании ще бъдат на първо място в него.

На фона на предизборната кампания, която всъщност започна, фактът, че Доналд Тръмп успя да отстрани тази неприятност от американските потребители и предприемачи, най-вероятно ще бъде използван от "капитана на транзакциите“ с максимална сила. Така че в следващите дни светът вероятно ще види още много туитове за "отличното споразумение с Китай“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Грипна епидемия обхвана страната
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: