Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Русия с молба към ЮНЕСКО: Да спре събарянето на "Альоша" в Пловдив
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:44 / 22.01.2024Коментари (0)434
©
Заместник-председателят на руския клон на Международния комитет за защита на правата на човека, директор на Фондацията за защита на националното историческо наследство Иван Мелников е поискал от генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле да предотврати разрушаването на паметника "Альоша" в Пловдив, предаде ТАСС.

"Въз основа на призива Ви моля да вземете мерки за защита на паметниците на освободителите от Съветската армия и да поставите въпроса за осъждане на действията на българските власти по събарянето на паметници на войниците освободители и за недопустимостта на нарушаване на международното право, както и нарушаване на правата на националните малцинства и реабилитация на нацизма", се посочва в призива на правозащитника към ръководителя на ЮНЕСКО.

"В него се отбелязва, че в момента депутатите от Общинския съвет в Пловдив обмислят възможността да вземат решение за събаряне (демонтаж) на паметника. По-рано в град София вече беше разрушен мемориален комплекс - Паметникът на Съветската армия, а други паметници също бяха застрашени", пише руската агенция.

"Това са исторически несправедливи решения, които противоречат на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство, приета от Генералната конференция на ООН на 16 ноември 1972 г. Освен това в редица съседни държави СПЧ на ООН  във връзка с разглеждането на редица жалби и в съответствие с член 94 на комисията вече бяха въведени временни мерки, според които властите на страните бяха длъжни да предотвратят разрушаването на паметниците, а самите те бяха взети под защита на ООН. Нещо повече, в София, след събарянето на паметника на Съветската армия, на 19 декември 2023 г. Административен съд София-град постанови решение за незаконосъобразност на събарянето на този мемориал", се посочва в съобщението.

В него се заявява още, че "въпреки горните примери, някои представители на българската власт продължават да рушат паметници, без да се съобразяват с разпорежданията на Комитета по правата на човека и българските съдилища".

Още по темата: общо новини по темата: 9
27.02.2024 »
05.02.2024 »
31.01.2024 »
27.08.2023 »
10.08.2023 »
17.05.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: