Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Русия анонсира "мощни удари" в Украйна със стратегическата авиация през новата година
Автор: Иван Христов 13:36 / 03.01.2023Коментари (0)295
©
През следващата година руската стратегическа авиация ще увеличи участието си във военните действия в Украйна. Командирът на далечната авиация на страната Сергей Кобилаш анонсира "мощни удари“ срещу въоръжените сили на Украйна (ВСУ) с високоточно оръжие, пише руското издание "Взгляд“. Местните експерти предупреждават, че ще е необходима допълнителна защита на летищата на стратегическата авиация, чак до създаването на мрежа от фалшиви писти с макети на ракетоносци. Какви цели в Украйна ще бъдат приоритетни за руските "стратези“?

Според Кобилаш, екипажите ще използват активно всички възможности на автоматизираните системи за управление и бордовото високоточно оръжие за нанасяне на мощни удари по ВСУ.

Далечната авиация на Въздушно-космическите сили на Руската федерация включва стратегически бомбардировачи ракетоносци Ту-95МС и Ту-160, далечни бомбардировачи Ту-22М3. В подразделенията има и зареждачи Ил-78, учебни и транспортни самолети от различни модификации.

По-рано ръководителят на Обединената авиостроителна корпорация (ОАК) Юрий Слюсар обяви планове до края на 2022 г. да въведе в експлоатация първия стратегически ракетоносец Ту-160М, построен от нулата в Русия (подобрена версия на Ту- 160, разработен в СССР, който се нарича Белият лебед). Ракетоносецът Ту-160М стана първият самолет в света, способен да прихваща цели зад него.

Както пише "Взгляд“, през 2022 г. далечната авиация на Русия е участвала във войната в Украйна, както и в стратегическото командно-щабно учение "Восток-2022“, патрулира във водите на Северния ледовит и Тихия океан, Черно, Балтийско, Норвежко, Северно, Японско, Жълто и Източнокитайско море.

За Киев стратегическата инфраструктура на руската далечна авиация се превърна в основна цел. В края на декември украински дрон атакува военно летище в Енгелс, Саратовска област, за втори път в рамките на месец. В началото на декември Министерството на отбраната потвърди нападение на летищата Дягилево в Рязанска област и Енгелс, както и смъртта на трима руски военнослужещи в резултат на нападение от безпилотни самолети на ВСУ. Множество украински дронове, летящи на малка височина, бяха свалени от руски системи за ПВО. Въпреки това, в резултат на експлозията и падащите фрагменти, обшивката на корпуса на два самолета е леко повредена.

Доцентът в катедрата по политически анализи и социално-психологически процеси на РЕУ Плеханов Александър Перенджиев, член на експертния съвет на "Офицерите на Русия", смята, че руските въздушни удари са били "ненаситени" и че основните им цели са били пехотата, бронетехниката и артилерията на противника. "Ударите по военна и критична инфраструктура дълбоко в Украйна бяха предимно ракетни атаки. Следователно изявлението на Кобилаш е предупреждение към Киев и НАТО, че въздушните удари сега ще станат по-тежки“, казва Перенджиев.

Член-кореспондентът на Академията на военните науки Александър Бартош е съгласен, че става дума за сериозно засилване на действията на Русия в Украйна, главно "насочени към разбиването на групировката на противника в Донбас“, както и на други стратегически важни обекти. "Това, че ще участва стратегическа авиация, е много правилна стъпка. Преди това бяха нанесени удари по системата за ПВО на противника, което значително я отслаби и създаде условия за по-широко използване на нашата стратегическа авиация“, обясни експертът.

Според Перенджиев Русия трябва да засили отбраната на военните си летища със стратегическа авиация. Необходимо е да се прехвърлят самолети на други летища, без да бъдат забелязани от врага. Освен това е възможно да се създаде система от фалшиви летища с макети на стратегически ракетоносци. "Трябва да заблудите врага, в крайна сметка това е един от видовете война. Създаването на фалшиви летища е вид военно изкуство. Това изисква определени инвестиции, но дава възможност да се повиши сигурността на стратегическите бомбардировачи, самите военни и цивилните“, подчертава събеседникът на изданието.

Бартош добавя, че Русия вече атакува украински обекти, където се разработват и произвеждат дронове, включително завод за самолети в Харков. "Удари се нанасят и по украински летища, откъдето се пускат дронове в търсене на руски военни обекти. Струва ми се, че включването на стратегическата авиация в "СВО“ увеличава натиска и отслабва потенциала на Украйна да нанася удари по руска територия с помощта на дронове“, казва член-кореспондентът на Академията на военните науки.

Перенджиев е уверен, че руската стратегическа авиация ще атакува украински оръжейни складове и тренировъчни центрове на бойци, въпреки обещанията на Запада да увеличи доставките на системи за противовъздушна отбрана на Украйна. "С помощта на стратегическата авиация се унищожават различни цели в дълбините на територията. Сега започва нов етап в спецоперацията, която ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров назова възмездие. Най-вероятно ще има още удари по местата за доставка на оръжие – по граничните райони с Полша в дълбините на Украйна“, прогнозира Перенджиев.

Още по темата: общо новини по темата: 3420
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/570 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: