Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Росен Желязков: Европейското бъдеще на Черна гора няма алтернатива
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:59 / 15.05.2023Коментари (0)169
© НС
България категорично и убедено подкрепя европейския път на Черна гора, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с председателя на черногорския парламент Даниела Джурович. Председателят на парламента на Черна гора е на двудневно посещение в България по покана на председателя на Народното събрание. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. 

Европейското бъдеще на Черна гора няма алтернатива, посочи Росен Желязков. Той подчерта, че процесът на разширяване на ЕС се е утвърдил като стабилизиращ фактор в региона и силен стимул за провеждане на ключови реформи.

България подкрепя страните от Западните Балкани по пътя им към ЕС, отбеляза председателят на Народното събрание. Надеждността на процеса изисква партньорите от Западните Балкани също да спазват ангажиментите си, като изпълняват установените критерии и условия на ЕС, посочи Росен Желязков. Защото само пълноправното членство и спазването на единни норми и изисквания гарантира мирното развитие на всички държави и на ЕС като цяло, добави той.

Благодарим на България за нейната подкрепа и усилията, които полага, страните от Западните Балкани час по-скоро да се присъединят към ЕС, заяви председателят на парламента на Черна гора Даниела Джурович. Тя приветства позицията на страната ни, че всяка от държавите кандидатки за членство трябва да бъде оценявана според извършените реформи и готовността й да се присъедини към голямото европейско семейство.

Двустранните отношения между България и Черна гора могат да бъдат пример за Балканите, подчерта председателят на Народното събрание. Росен Желязков посочи, че традиционно доброто сътрудничество, съхранено през годините, както и последователният напредък на Черна гора в европейската интеграция, предоставят нови възможности за разширяване на двустранните контакти в много области.

Председателят на парламента на Черна гора Даниела Джурович отбеляза, че между България и Черна гора са установени традиционно добри отношения, характеризиращи се с редовен политически диалог на високо и най-високо равнище. Имаме широко поле за сътрудничество – парламентарно, политическо, икономическо, както и неизползван потенциал в областта на туризма, добави тя.

Във вътрешнополитически план дължим и на обществото, и на партньорите ни от ЕС формирането на стабилно управление с ясно политическо мнозинство, посочи Росен Желязков. Председателят на Народното събрание запозна председателя на парламента на Черна гора с актуалната политическа обстановка в България. Смятам, че е настъпил моментът да надградим традиционно приятелските си отношения със задълбочаване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната, икономиката, инвестициите и туризма, енергетиката и културното сътрудничество, добави той.

Очаквам да бъдат търсени варианти за откриване на директна самолетна линия между София и Подгорица, което ще спомогне за активизиране на икономическите контакти и ще улесни туризма, подчерта Росен Желязков. Той посочи, че може да се създадат предпоставки за държавните оператори да е икономически целесъобразно да поддържат такава линия дори да не е целогодишно, а свързано с туристическата сезонност.

Председателят на парламента на Черна гора Даниела Джурович беше официално посрещната от председателя на Народното събрание Росен Желязков пред сградата на българския парламент. След двустранната среща, в която участваха и заместник-председателите на Народното събрание Росица Кирова, Никола Минчев, Цончо Ганев и Андрей Чорбанов, Даниела Джурович се подписа в книгата за официални гости и разгледа пленарната зала на парламента.

В програмата на посещението на председателя на парламента на Черна гора Даниела Джурович е предвидена среща и с президента на Република България Румен Радев.

На 16 май Даниела Джурович ще участва във форум в София Тех парк "Европейският съюз среща Балканите“, посветен на 50 години от разширяването на ЕС.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: