Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рой от земетресения край архипелага Идзу
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:03 / 17.05.2023Коментари (0)279
©
Островите Идзу, стотина на брой, са пръснати между 100 и 350 км южно от Токио. Те са с вулканичен произход. Заедно с острови Огасавара (или Бонин), също вулканичен архипелаг, разположен на юг-югоизток от Идзу, на 900 до 1100 км от Токио, образуват границата между Филипинското море от запад и Тихия океан от изток, съобщи Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

В късния следобед на неделния ден земетресение с магнитуд 5.5 постави начало на кратковременна (осем часова) поредица от сеизмични събития в район на островите Идзу. В магнитудните оценки на последвалите трусове няма съгласие между основните центрове – Японска метеорологична агенция, Геоложки проучвания на САЩ и Европейски сеизмологичен център.

Ето схемата на разминаване в оценките: земетресенията с максимална отделена енергия (магнитуд) са в 17:21 и 19:11 време в епицентъра според Японската агенция (и двата магнитуда са 5.9) и според американския център (магнитуди 5.8 и 5.6)и в 17:11, 19:11 (магнитуди 5.5 и 5.6) в каталога на Евроцентъра. Вижда се, че няма единомислие по отношение времето на поява на събитията, нито на последователността на излъчените количества енергия.

Само девет от островите Идзу, в района на които е локализирана активността, са населени. Това, както и невисоките магнитуди на реализираните 11-12 труса, предопределят слабото хуманитарно въздействие върху “удареното" население. Поради неголямата дълбочина на активираното пространство, земетресенията от серията с най-висока енергия са слабо усетени и в източните части на остров Хоншю – в префектурите Шизуока, Канагава, Токио и Чиба, на разстояния до 250-280 км от епицентъра. Изчислителната интензивност в епицентъра е достигнала степен VI+, което при дисциплинираното отношение на японците към правилата не би могло да доведе до щети.

Активираният район се отличава предимно със земетръсни огнища на големи дълбочини – над 400 км, поради близко до вертикално затъване на тихоокеанската плоча под тази на Филипинско море. Плиткото залагане на случилата се роева дейност е рядкост в региона.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Над два часа кмет и благоевградчани обсъждаха намерението на общината за поемане на дългосрочен дълг
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: