Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разтърсващата история на едно дете: Омъжиха ме на шест
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 07:46 / 28.02.2023Коментари (0)207
©
"Омъжиха ме на шест. Съпругът ми беше на 29. Мислех, че е нормално да женят децата още докато са малки. Когато исках да избягам, баща ми ме удари и каза, че съм сторила голям грях." Една разтърсваща история от Турция, разказва Deutsche Welle, цитиран от Darik.

В Турция сватбите на деца са забранени, но това не означава, че не съществуват. По закон жената трябва да е навършила 18 години, за да се омъжи. Със съгласието на родителите тя може да направи това и на 17, а ако има съдебно разрешение - и на 16 години. По данни на Турската статистическа служба, цитирана от германския вестник "Зюддойче Цайтунг", в Турция 24,2% от жените, омъжили се през 2021 година, са били под 18-годишна възраст. Но да те омъжат още на шест години - какъвто е случаят на Х.К.Г. (известна на турската общественост само с инициалите си)?

Историята за този детски брак се разчува едва години след събитието в рамките на процес, в който съдът трябва да се произнесе по обвиненията срещу бащата и съпруга на момичето. Бащата е основател на организацията "Хиранур", която принадлежи към консервативната религиозна секта "Исмаил Ага". Известно е, че в момента на женитбата съпругът е бил на 29 години. 

"Бях на шест години, играех си вкъщи със сестра ми, а майка ми и баща ми разговаряха. Баща ми се опитваше да убеди майка ми в нещо, а тя каза, че съм още малка. След което баща ми ме попита: Ти вече си голяма, нали така? После се обърна към майка ми и каза: Виж, дъщеря ми вече е пораснала и може да бъде булка", гласят показанията на Х.К.Г. от седми юни 2022 година, с които се сдобива "Independent Turkish" - турското издание на британския "Independent".

Както разказва през декември 2022 година в турския вестник "BürGün" журналистът Тимур Сойкан, в един момент Х.К.Г. започнала да се отбранява срещу своите мъчители. Тайно си купила мобилен телефон, с който заснела съпруга си и разказала на една жена, с която се запознала в интернет, за мъченията, на които е подложена. Именно тази жена я съветва да потърси помощ от държавата, което Х.К.Г. действително прави. Само че - както установява журналистът, публикувал и предполагаема снимка от сватбата на детето булка от 1998 година - разследването на случая така и не напредва от 2020 година насам.

При това още през 2012 случаят е привлякъл вниманието на институциите. Тогава Х.К.Г. била на 16 години и потърсила медицинска помощ в болница заради нередовния си месечен цикъл. Лекарите се усъмнили и информирали полицията. Възрастта на младата жена трябвало да бъде установена чрез изследвания на костите, но религиозната секта, чиито членове са баща ѝ и съпругът ѝ, подвели институциите. Те завели за изследването в друга болница една 21-годишна жена и така случаят бил приключен.

"Мислех, че това е нормално"

През 2020 година Х.К.Г. отново търси помощ и в крайна сметка получава място в дом на Министерството на социалната политика, предоставящ закрила. Министърката обаче стига до извода, че системни издевателства в религиозното училище на сектата не могат да бъдат доказани. След това нейно изказване, в турския парламент депутатка от опозицията изчита показанията на младата жертва: "След известно време те започнаха да се държат така, като че ли всичко това е нормално. Мислех, че децата ги женят още докато са малки. Семейството ми ми каза: Ако не се подчиняваш на Кадир, ангелите ще те прокълнат и ще гориш в ада. Когато исках да избягам, семейството ми не ме пусна. Баща ми ме удари. Взе ми мобилния телефон и каза: Стори голям грях".

Както посочва "Зюддойче Цайтунг", за регистрацията пред държавните власти Х.К.Г. е омъжена официално едва на 18 години. Съпругът ѝ, който в момента на сватбата е бил на 29, признава, че е имал с нея сексуални отношения още докато е била дете, но според него това не било изнасилване. Междувременно Х.К.Г. е разведена, има едно дете от брака си.

Съдебният процес по отправените от нея обвинения, включително към майка ѝ, тъй като не се е съпротивявала в достатъчна степен на сватбата, се води при закрити врата. Обвиняемите могат да получат наказания от между 18 и 30 години затвор.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: