Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ракът е втората причина за смъртност в Европа, коя е първата?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:51 / 01.02.2023Коментари (0)246
©
Държавите от ЕС са изразходвали близо 170 милиарда евро за грижи за болните от рак през 2018 г. Това се посочва в първите профили на държавите по отношение на рака в рамките на Европейския регистър на неравенствата при раковите заболявания за всички държави — членки на ЕС, Норвегия и Исландия.

Данните бяха представени малко преди Световния ден за борба с рака -4 февруари, Комисията и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Друга важна констатация е, че ракът на белия дроб остава най-честата причина за смърт от рак.

Съществуват и големи неравенства по отношение на смъртността от рак между държавите от ЕС и в рамките на самите държави. Това може отчасти да се обясни с различната експозиция на рискови фактори за рак, но също и с различния капацитет на здравните системи да осигуряват навременен и безплатен достъп до ранна диагностика, висококачествени грижи за болните от рак и лечението им.

Профилите показват, че определянето на предизвикателствата и споделянето на най-добри практики между държавите членки могат да помогнат на страните да преодолеят неравенствата при раковите заболявания.

Профилите показват, че с 26 % от смъртните случаи ракът е втората причина за смъртност в ЕС след сърдечносъдовите болести.

Има почти двойна разлика между държавите по смъртност от рак, както и големи различия по пол.

Съществуват и явни социално-икономически неравенства при смъртността от рак. Тези различия се обясняват отчасти с разлики в експозицията на рискови фактори като пушене, затлъстяване, вредна консумация на алкохол и замърсяване на въздуха. Като цяло рисковите фактори обикновено преобладават сред мъжете и групите с ниски доходи и ниско образование.

Различни са и предизвикателствата пред държавите от ЕС, свързани с предоставянето на висококачествени грижи за болните от рак. Някои държави разполагат с оборудване, но имат недостиг на квалифициран медицински персонал, докато други имат голям брой квалифицирани лекари, но им липсват например апарати за лъчетерапия.

Разходите за профилактика през последните години са нараснали. Те обаче са едва 3,4 % от общите разходи за здравеопазване.

Комисията посочва, че за рекордно време е предприела действия по европейския план за борба с рака. На 23 януари ЕК започна Европейската инициатива за образна диагностика на рака, за да подкрепи доставчиците на здравно обслужване, научноизследователските институти и новаторите в оптималното използване на иновативни, основани на данни решения за лечение и грижи за болните от рак.

Новата Препоръка на Съвета относно скрининга за рак, приета през декември 2022 г., е също ключов елемент от финансираната от ЕС схема за скрининг за рак, чиято цел е да предложи скрининг за рак на гърдата, на шийката на матката и на дебелото черво и ректума на 90 % от отговарящите на условията европейци, като обхватът ѝ беше разширен, така че да включва рака на белите дробове, рака на простатата и, при определени обстоятелства, рака на стомаха.

През тази година ще продължи работата по над 30 действия. ЕК ще представи предложение за препоръка на Съвета относно предотвратимите чрез ваксинация ракови заболявания, а също ще актуализира препоръката на Съвета от 2009 г. за среда без тютюнев дим, за да се повиши защитата на гражданите от тютюнопушенето и да се спомогне за постигането на целта за поколение от европейци непушачи до 2024 г.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: