Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Работници по чистотата направиха библиотека от изхвърлени книги в Турция
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:13 / 08.11.2021Коментари (0)252
©
Служителите по чистотата в турската столица събират изхвърлени на боклука книги и с тях правят цяла библиотека! Тя се помещава в бивша тухлена фабрика и към днешна дата наброява повече от 6 000 книги, предава агенция "КРОСС".

Библиотеката в Анкара дава нов смисъл на идеята, че книгите са безсмъртни. Тя е разположена в квартал Çankaya и е основана, след като санитарните работници започват да събират изхвърлени книги, разпределени за депата. В продължение на месеци служителите събират изхвърлени книги.

Първоначално книгите били предназначени само за служители и техните семейства. Но с нарастването на колекцията и разпространението на интереса в общността, библиотеката в крайна сметка е отворена за всички. След отварянето на библиотеката много граждани започват директно да даряват книги за рафтовете ѝ.

"Започнахме да обсъждаме идеята за създаване на библиотека от тези книги. И когато всички я подкрепиха, този проект се случи", каза кметът на града, чиято местна власт ръководи отварянето на библиотеката.

Днес библиотеката разполага с над 6 000 книги от всевъзможни жанрове. Има художесвена литература, популярни детски книги с комикси, както и цяла секция за научни изследвания. Библиотеката разполага също с книги на английски и френски език, които са на разположение за чуждестранни или двуезични посетители.

А тухлената фабрика, в която се настанява библиотеката, е повече от идеална за целата със своите дълги коридори.

Книгите се дават на заем на две седмици, но срокът може да бъде удължен при нужда.

"От една страна имаше хора, които оставяха тези книги по улиците. От друга страна други търсеха точно тях", казава служител на библиотеката. Колекцията става толкова голяма, че библиотеката заема спасените книги на училища, образователни центрове и дори затвори. Селските учители от цяла Турция също проявяват интерес към книгите.

Често библиотеката е пълна с деца на общински служители и ученици от близките училища. Има и зона за отдих за читатели и шахматни дъски за посетители. Библиотеката е особено популярна сред колоездачите, които карат велосипеди в близката долина и се отбиват там за бързо четене и чаша чай.

"Преди исках да имам библиотека в къщата си. Сега имаме библиотека тук", заяви 32-годишният Серхат Байтемър, събирач на боклук.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: