Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Преди години се пиеха една шепа лекарства, днес е нужна 1 таблетка
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:58 / 01.12.2022Коментари (0)253
©
"Преди години се налагаше хората да пият по една шепа лекарства. Днес е необходима само една таблетка. Това е цялото лечение за ХИВ. Гарантира ти, че ще си имаш деца и че няма да заразиш някого, при положение, че пациентът приема редовно предписаната терапия“, съобщи началникът на Сектора за пациентите с придобита имунна недостатъчност на УМБАЛ “Свети Георги" ЕАД - Пловдив доц. д-р Иван Балтаджиев по повод Световния ден за борба със СПИН.

Пациентите се изследват и лекуват в пълна анонимност, имената им са заместени от кодове.

Преди години заразените с ХИВ са били основно млади хора, тъй като не било измислено лечение. Когато един млад човек се зарази, нямало е с какво да бъде лекуван, докато в днешно време поради революция в терапията хората живеят до много късна възраст с ХИВ. Доц. Балтаджиев твърди, че тези хора, благодарение на терапията, не се различават по нищо друго от останалите хора. Те водят нормален начин на живот. Вирусът става неоткриваем в кръвта и човекът не е заразен.

Жените, които са заразени с ХИВ и приемат лекарствата си редовно, са отрицателни и раждат бебета, които също не носят заразата. “Вече 5 жени са родили здрави бебета за тази година. Преди 20- 30 години хората са умирали млади", казва доц. Балтаджиев, но заради това, че вече има лекарство, възрастта завишена.  

Лечението за ХИВ е скъпо, но се поема изцяло от Министерството на здравеопазването. Няма никакво значение здравноосигурителният статус на пациента, независимо дали е осигурен, или не е осигурен, не плаща абсолютно нищо. Лекарствата се приемат от пациентите и ХИВ се лекува единствено в университетските болници. Такива има само в Пловдив, София, Стара Загора, Варна и Плевен, като всеки пациентът сам избира в кой център и град да се лекува. 

Доц .Балтаджиев обяснява, че съвременните медикаменти дават години пълноценен живот до късна възраст.

Преди ролята на лекаря беше как да спаси пациента да не умре, в днешно време проблемът е да се лекуват придружаващи болести на заразените от СПИН - високо кръвно, диабет, бъбреци, ставни болки. Фокусът се измести да се лекуват възрастовите традиционни болести. 

Ваксина срещу СПИН все още няма одобрена, въпреки че Европа и САЩ работят от години в тази насока.

Специалистът разказва, че болестта СПИН е описана 1981 година сред млади мъже хомосексуални в САЩ. А самият вирус е изолиран две години по-късно през 1983 година от два паралелни екипа - проф. Монтание във Франция и проф. Гало в САЩ. Двамата едновременно откриват вируса. Дълги години ХИВ е била смъртна присъда, без лечение. Първите лекарства срещу ХИВ са измислени преди 30 години.

Заразяването с ХИВ става само по два начина - по полов и кръвен път.  От СПИН не може да се заразите с прегръдка, с целувка, с ръкостискане, с контакт. Пациентите с ХИВ не са прокажени. Те нямат видими белези, че са болни, обяснява специалистът. 

Доц. Балтаджиев първо подчертава разликата между ХИВ и СПИН. ХИВ е Human Immunodeficiency Viruses - човешки имунодефицитен вирус, който атакува имунната система и пациентът лесно може да се зарази с така наречените опортюнистични инфекции, като менингит, пневмония, туберкулоза. Когато тези инфекции, успоредно с ХИВ, застигнат пациента, говорим вече за Синдромът на придобитата имунна недостатъчност - СПИН. 

В Клиниката са попадали много тежки случаи, затова съветът на доц. Балтаджиев е - чести профилактични прегледи.

Превенцията е основна за предпазване от ХИВ. Винаги трябва да се прави протектиран секс и хората употребяващи инжекционни наркотици -  да ползват индивидуални игли. 

Над 320 са регистрираните случаи на ХИВ позитивни в Сектора за пациентите с придобита имунна недостатъчност на УМБАЛ “Свети Георги" ЕАД - Пловдив.  

Има кабинет за ХИВ, пациентът идва веднъж в месеца, всеки месец, взима си рецептата, получава си лекарствата от болничната аптека, и си ги пие вкъщи. Това гарантира един напълно нормален начин на живот. 

В РЗИ Пловдив има кабинет за безплатно и анонимно изследване за ХИВ. Всеки, който има съмнение е хубаво поне веднъж или два пъти в годината да се изследва.

Още по темата: общо новини по темата: 3
01.12.2022 »
30.11.2013 »
01.12.2012 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Kатастрофи Великотърновско
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: