Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Правят минималната заплата в Гърция 780 евро
Автор: Иван Христов 14:29 / 10.01.2023Коментари (0)195
©
Правителството на Гърция проучва перспективата за повишаване на минималната месечна заплата до 780 евро от сегашното ниво от 713 евро, за да компенсира нарастващата инфлация. Очаква се решението да бъде взето през първите две седмици на март, в разгара на предизборния период, пише вестник Kathmerini.

Вече се приема за даденост, че ще има възстановяване на минималната заплата до нивата от преди меморандума, а именно 751 евро. Икономическият персонал на правителството обаче сега обсъжда силната възможност за увеличаване на минималната работна заплата дори с 9-9,5%, за да покрие загубата на доходи на около 650 000 работещи в частния сектор от увеличението на индекса на потребителските цени.

В момента и като се има предвид, че управляващите афишират "нуждите и на обществото, и на бизнеса“, сегашният сценарий е минималната работна заплата да се увеличи с поне 7,75-8%, колкото ще се повишат и пенсиите. Това води до нова минимална заплата, близка до между 768 и 770 евро (увеличение с 55-57 евро).

Предвид неотдавнашните разговори на държавни служители за "изненади“ по отношение на размера на новата минимална заплата обаче, експертите прогнозират увеличение, близко до нивото на инфлацията, до 9,5%. Това означава, че новата минимална заплата ще се увеличи с 67 до 780 евро на месец. Това също би премахнало мощното избирателно оръжие, използвано от основната опозиция СИРИЗА, която се ангажира да повиши минималната заплата до 800 евро, ако успее да състави правителство.

В същото време Министерството на труда на южната ни съседка признава, че силният инфлационен натиск и прекомерните разходи за енергия не само изчерпват устойчивостта на домакинствата, но и на бизнеса.

Поради тази причина не е изключено решенията да бъдат комбинирани, както поискаха представителите на работодателските организации, със стимули за по-нататъшно намаляване на данъците и разходите за енергия.

Очаква се новият график за ускоряване на процедурите, така че тазгодишното увеличение да може да бъде приложено от 1 април, да бъде включен в поправка, която ще бъде внесена в парламента вероятно в петък или най-късно следващия понеделник.

Окончателното решение ще бъде взето от министъра на труда Костис Хацидакис през първите 10 дни на март, след одобрение от кабинета.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: