Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Поставиха в музей първата ваксина приложена в САЩ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:43 / 10.03.2021Коментари (0)647
©
Националният музей за американската история "Смитсониън" придоби флакона от първата доза ваксина срещу COVID-19, приложена в САЩ, като част от плана си да документира глобалната пандемия и "този необикновен период, през който преминаваме", съобщи Асошиейтед прес.

Музеят обяви, че се е сдобил с флакона и други материали, свързани с инжектирането на тази първа доза, по повод отбелязването на предстоящата първа годишнина от пандемията.

Журналистите от Асошиейтед прес получиха изключителен достъп, за да видят новопридобитите експонати - флакони, специално оборудване за транспортиране, медицински облекла и идентификационната карта на нюйоркската медицинска сестра, която първа в САЩ беше имунизирана срещу новия коронавирус.

"Искахме експонати, които разказват цялата история", каза директорката на музея Антия Хартиг. "Всичко от медицинските облекла до фризера, в който се доставят ваксините".

Макар да има множество дати, свързани с годишнината от началото на пандемията, от музея избраха датата 11 март - денят през миналата година, когато Световната здравна организация обяви глобална пандемия. През същата седмица голяма част от живота в Америка замря, докато вирусът настъпваше в офиси, домове и спортни събития.

"Задачата ни бе да документираме този необичаен период, през който преминаваме", каза Даян Уенд, куратор в отдела по медицина и наука в музея. "Специално насочихме вниманието си към разработването на ваксини от самото начало".

Първата ваксина в САЩ бе поставена на 14 декември 2020 г. на Сандра Линдзи, медицинска сестра в интензивно отделение. Флаконът от първата доза е дарен на музея от здравноосигурителната компания "Нортуел Хелт", ваксинирала Линдзи. Освен оригиналните флакони на "Пфайзер", дарението включва специален контейнер с размер на минибар, в който ваксината се транспортира, опакована със сух лед.

"Кураторите ни се интересуваха особено от процеса и от опаковането", каза говорителката на музея Мелинда Мачадо. "Историята на ваксината не се изчерпва само с това, което се инжектира в ръката".

Новите експонати, свързани с COVID-19, ще са част от богата медицинска колекция на музея, сред които са една от първите дози от ваксината срещу полиомиелит, разработена от д-р Джонас Солк през 1955 г., специални спринцовки и имунизационни карти от онова време. В колекцията вече е и триизмерния модел на новия коронавирус, който бе дарен на музея миналата седмица от имунолога д-р Антъни Фаучи.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: