Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Полк. Диман Георгиев: Руската армия ще претърпи огромни поражение през зимните месеци 
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:21 / 16.11.2022Коментари (0)407
©
о.з. полковник Диман Георгиев, експерт по международна и национална сигурност от партия КОД и член на Атлантическия съвет, в интервю за предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус"

В студиото на Радио "Фокус“ вече е о.з. полковник Диман Георгиев – експерт по международна и национална сигурност от партия КОД и от Атлантическия съвет. Добре дошли, полковник Георгиев. Какво можем да кажем за този инцидент в Полша, ако изобщо можем дори да го наречем "инцидент“? Може ли той да задейства член 5 от договора за колективната система за отбрана на НАТО? 

Трябва да започнем с това, че все още разследването на инцидента, както го нарекохте, продължава. На място са полската прокуратура, международни наблюдатели, военнослужещи от Полската армия, които изясняват какви са останките, които са паднали и които са причинили тези две жертви. Преди да имаме резултати от това разследване, не е добре да се правят крайни изводи и да се вземат каквито и да е решения. Според мен на първо четене все още няма основания за задействане на член 5, тъй като този инцидент не може да се разглежда като пряко нападение над полската територия, над полската държава. Тук трябва да се отбележи, че във всички случаи инцидентът е в резултат от войната, която се води.

Как се нарича това – косвени жертви ли? 

Да, можем да го наречем така – косвени жертви. Малко грубо звучи. 

Грубо, да. 

Но дали инцидентът е следствие на паднала руска балистична или крилата ракета, която е пропуснала целта, или е в следствие на това, че украинската противовъздушна отбрана е изстреляла ракети по тия летящи цели и инцидентът е в резултат на сблъсък между тях, прихващане или резултат на украинска ракета, която е преследвала целта си, във всички случаи виновен за този инцидент е руската държава, която започна една необоснована агресия над Украйна.  

Сега, очаква се две парламентарни комисии да дискутират този въпрос. Политически ще чуем какво ли не оттук нататък. Вие също сте представител на политическа партия. Какво трябва да бъде поведението на България в тази ситуация? Искам и да припомня случая, когато се осъществяваха бомбардировките над Югославия, и в Горна баня у нас паднаха пак по същия начин ракети. Може ли да се прави аналог между тези два случая? 

Да, според мен тези два случая са напълно идентични, аз ги виждам по тоя начин. Но да се върнем на политическите действия на нашето правителство и на президента. Тъй като в момента той има цялата власт в България. Правителството е назначено от него и действията на правителството са пряко контролирани от него, колкото и той да се опитва да се дистанцира от тях. За мен от самото начало на войната действията на президента, назначените от него правителства са неадекватни и не са на нивото на събитията, които се случват. Смятам, че нашата реакция на всяко едно събитие, нашата реакция на това, което се случва в Украйна, трябва да бъде решителна, трябва да бъде в синхрон с реакцията на нашите съюзници. Всяко – извинявам се за израза, шикалкавене, опит да се гледат нещата под някакъв друг ъгъл, от някаква друга гледна точка, за мен са предателство към българската държава, плодовете на които ще берем в бъдеще.  

Съвсем наскоро нашето Народно събрание взе решение за изпращане на военна помощ за Украйна – една помощ, която според едната част от политиците много се забави във времето, а според другата е изобщо излишна и ненужна, тъй като ни вкарва в този военен конфликт. Оттук нататък се очаква ние да предоставим нещо на Украйна. Какво ще бъде това нещо? Все по-често се говори за изтребители МиГ-29, наши, които ние дадем на Украйна, в замяна на това да получим F-16 от Нидерландските военновъздушни сили. 

В момента от нашето правителство и от хората, които са против изпращане на оръжие за Украйна, се развива тезата, че едно такова изпращане на оръжие едва ли не ще ни въвлече във войната. Това е абсолютно невярно и това е опит да се заблуди нашата общественост. Много по-малки страни от България, като Литва, Латвия и Естония, страни, които са гранични на конфликта, изпратиха оръжие в изключително големи размери в помощ на Украйна. От друга страна, неизпращането на оръжие за Украйна, неподкрепянето на Украйна в такъв момент, действията, които не са в синхрон с нашите съюзници, поставят България в изолация. Тази изолация може да се види по отношенията на нашите западни съюзници, по отношенията на отношението, което имат те към българската политика като цяло.  

Полковник Георгиев, знаете, че вие, атлантиците, сте наричани от много хора "ястреби“ именно заради тази си теза и за това, че по думите на част от експертите, искате да въвлечете България във война. Обижда ли ви това определение? 

Да защитиш слабия, това не е проява на агресия. Никой не иска България да напада Русия, никой не иска България да участва на страната на Русия, никой не иска български военнослужещи да се бият на страната на Украйна. Това, което искаме ние, е България ясно да заяви своята позиция в подкрепа на Украйна, която е нападната страна, която е страна жертва, и да бъде обявен ясно агресора – Путин и неговата политика, от една страна. От друга страна, предоставянето на българско оръжие – повтарям, българко оръжие, на Украйна е много важно за Украинската армия, тъй като тя, голяма част от нея все още е въоръжена по образец на бившата Съветска армия, притежават оръжия, които ползват, боеприпаси, които ние имаме и можем да предоставим. Ползват оръжие, познават оръжие, обучени са на оръжия, които ние имаме и можем да предоставим. Тезата, че давайки оръжие на Украйна ние ще се оголим, ние ще отхлабим нашата защита, ще понижим нивото на сигурност, е напълно несъстоятелна. Напротив, давайки оръжие на Украйна, ние ще използваме този момент да сменим оръжието, което притежава нашата армия, да направим Българската армия съвместима с нашите съюзници. Защото тук трябва да отбележим, че към момента системите за противовъздушна отбрана, нашите самолети нямат системи за разпознаване на свои и чужд, които притежават нашите съюзници, и по време на един реален конфликт те ще бъдат разпознавани като чужди и сваляни от нашите съюзници нашите самолети, а също така и поразявани от нашите съюзници нашите системи за противовъздушна отбрана. Да, ние сме вече много закъснели. Закъснели сме, защото военнопромишленият комплекс на НАТО е натоварен до краен предел, оръжията, които се произвеждат, се дават с предимство на държавите, които вече са помогнали на Украйна, и ако сега ние задействаме тоя процес, предоставянето на нови оръжия ще бъде много, много напред в бъдещето за България. Затова за мен нерешителната политика на президента, на назначените от него правителства все повече и повече поставят България в изолация.  

Добре, но военният министър Димитър Стоянов каза, че ще вземем втора ръка F-16 точно от Нидерландия. Все пак това не е ли крачка в посока да се модернизираме, докато дойдат нашите F-16 от "Локхийд Мартин“? 

Аз не виждам към момента действия в изпълнението на тези думи, най-малкото защото не съм видял официално предложение на българската страна към Нидерландия. Да, Нидерландия каза и заявиха такава готовност, но само заявяването на готовност от страна на Нидерландия и някакви половинчати думи от нашия военен министър не са пътят, по който може да се постигне реално получаване на тези самолети F-16. Също така за мен се забави много във времето подготовката на българските офицери. Опитът да се задържат възможно най-много МиГ-29 да останат на въоръжение в Българската армия е недалновидна политика, която също резултатите от нея ще берем в бъдеще.  

Да ви върна на инцидента в Полша. Въпросните крилати ракети, за които говорим, какви са, колко стар модел? Защото аз знам, че в момента в тази война се използват изключително модерни оръжия, които са много точни. Как е станало така, че тези ракети са паднали в Полша според вас, как си го обяснявате? Дали става въпрос за стари съветски установки, които са изстреляли тези ракети? 

Причините могат да бъдат много. От една страна, да, ракетите, които използва Руската армия в момента, са стари, от 70-те, 80-те години, точността им не е тази висока точност, за която говорим, много често. От друга страна, винаги е възможно, когато ракетата прелита през територията, ако става въпрос за руска ракета… 

Да, защото може да става въпрос и за украинска ракета, да. 

Защото може да става въпрос, както вече казахме, и за украинска ракета, която е преследвала руската ракета, но при всички случаи, руските ракети не са на нивото на съвременните оръжия и съвременните системи за противовъздушна отбрана, които имат страните от НАТО. Имаше вчера, излезе информация, че норвежките ракети NASAMS от противовъздушната отбрана – изстреляни са 10 ракети, които са прихванали 10 руски цели, което говори за 100% надеждност. Към момента, когато говорим за нападателни оръжия, за оръжия за защита, можем категорично да заявим, че по време на тази война оръжията за защита са много по-мощни от оръжията за нападение. Това се показа още в първите дни на войната, когато масираното настъпление на Руската армия беше спряно от системи за противовъздушна отбрана, от дронове, от системи от преносими ракетни комплекси и преносими противотанкови комплекси, така че това трябва да бъде урок и за начина, по който ще бъде превъоръжавана Българската армия. Трябва според мен да се наблегне на системи за защита, които в момента многократно превъзхождат системите за нападение.  

В този ред на мисли, как се променя ходът на военните действия в Украйна? Какво имаме в Херсон? Украинската армия ли успя да го превземе или Руската армия направи стратегическо изтегляне? 

Ами да ви кажа, напоследък се чува едва ли не теорията, че е имало някаква договорка между Украйна и Русия за Херсон и Русия доброволно, проявявайки добри чувства, проявявайки хуманност, се изтегли от Херсон, което според мен е абсолютно невярно. Руската армия беше принудена от Украинската армия да напусне Херсон, защото надвисна опасност 20-, 25-хилядна Руска армия да бъде обградена, да попадне в чувал и да бъде унищожена. Това беше за мен оперативно изтегляне на войските, руските войски от този чувал, за да може те да преминат на позиции, които са по-удобни за по-нататъшна отбрана.  

Т.е. това са правилни стратегически решения на главнокомандващия на руските войски?

Да, за мен това е първото правилно решение на руското военно командване – изтеглянето на войските от Херсон. От друга страна, дали това е по някакъв начин съгласувано с Украйна или със САЩ, с НАТО – мога да кажа не, защото ако беше съгласувано, нямаше да последват вчерашните удари с тези 85 ракети. Също така трябва да се отбележи, че почти едновременно с оттеглянето на руските войски от Херсон започнаха десантни действия, опити на Украинската армия да се прехвърли на левия бряг на Днепър. Имаше такива действия в устието на Днепър. Имаше такива действия по течението на реката над Херсон, също така и под Херсон. Доста от тях бяха успешни, бяха овладени плацдарми на левия бряг на реката от Украинската армия. Всъщност тези действия като цяло показват, че не е имало никакво съглашение, просто едно разумно решение на Руската армия с цел предотвратяване погром на техните войски на десния бряг на Днепър. 

Вижда ли се краят на войната или напротив? Наемате ли се да прогнозирате? 

Да. Само да ви кажа, че още в първата седмица на войната бяха извикан от ръководството на КОД, за да дам своята оценка. Бяха се събрали с цел да решават каква да бъде по-нататъшната позиция на партията. Тогава, в първата седмица на войната казах, че Украйна ще победи в тази война. Те бяха много изненадани и приеха моята оценка доста скептично. По-нататъшното развитие на войната показа, че съм бил прав. Смятам, че войната ще завърши в следващото лято най-късно. Смятам, че най-големите поражения за Руската армия ще бъдат зимните месеци. Само да отбележа, че в голяма степен военнослужещите, които са мобилизирани, мобилизираните военнослужещи от Руската армия, са неподготвени, те нямат нужното оборудване, нямат нужното облекло. На обратната позиция, ако мога така да се изразя, са украинските военнослужещи. Само да отбележа, че канадската държава отдели средства и предоставя в момента над 300 000 бройки облекла, топли облекла. Същото се отнася и за шведската държава, което значи, че към зимата, зимните месеци, декември, януари, февруари, Украинската армия ще бъде подготвена за водене на бойни действия в зимни условия, а Руската няма да бъде подготвена. И за мен най-преломният момент в тази война ще бъдат месеците февруари и март. Както преди малко казах, за мен действията в момента, този ракетен обстрел, който извърши Руската армия, е нищо друго, освен показване на слабост, слабост, защото руските войски не са готови да се срещнат в реални бойни действия с украинските войски, и се опитват чрез терор, защото това си е терор – да стреляш, да изстрелваш ракети по цивилни обекти, по електроцентрали, по жилищни сгради е показване на безсилие. И това безсилие съвсем скоро ще се прояви и на бойното поле.  

Евелина БРАНИМИРОВА 

Още по темата: общо новини по темата: 3420
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/570 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: