Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Politico: САЩ не са готови за битка в Индотихоокеанския регион
Автор: Тереза Герова 08:59 / 29.12.2022Коментари (0)249
©
Намеренията на САЩ да надградят военната си мощ в Индотихоокеанския регион с цел защита на Тайван закъсняха, пише Politico, позовавайки се на политици и експерти. Китай значително е увеличил силите си, докато потенциалът на САЩ е ограничен: Вашингтон не може ефективно да подкрепи Тайван поради проблеми с логистиката, както и украинската криза, отклоняваща ресурси и внимание.

САЩ обещаха да разположат толкова много военни сили в Индо-тихоокеанския регион до 2023 г., че Китай дори няма и да помисли да нахлуе в Тайван, отбелязва Politico. Редица американски политици и съюзници обаче смятат, че всички тези мерки вече са закъснели.

Конгресмени от Републиканската партия отбелязаха, че Китай сега разполага с толкова мощен флот, че е в състояние да оспори господството на САЩ в Индотихоокеанския регион. Освен това украинската криза и прекъсването на глобалните вериги за доставки поради пандемията затрудниха доставянето на основни оръжия за Тайван, обясняват от редакцията.

"Ние обещахме да струпаме сили в Индотихоокеанския регион, но това обещание противоречи на случващото се в действителност“, цитира изданието думите на конгресмена от Републиканската партия Майк Галахър, който ще стане председател на комисията по Китай в новата Камара на представителите на САЩ. Александър Грей, който оглавяваше Съвета за национална сигурност при Доналд Тръмп, е съгласен с мнението на Галахър.

От 2021 г. Вашингтон е похарчил милиарди за различни военни инициативи в Азия, включително поддържащи бази и сили за поддържане на "конкурентно предимство“ пред Пекин, припомня Politico. Критиците обаче смятат, че разликата с Китай е твърде голяма. Освен това стратегията на Пентагона е временно да намали броя на военните кораби, както и самолетите в региона, след което да ги замени с по-нови модели. Проблемите при разполагането на нови кораби обаче може да попречат на изпълнението на тези планове.

Междувременно подкрепата за Тайван е възпрепятствана не само от логистични проблеми, предупреждава Politico. Препятствия съществуват и в рамките на американското законодателство: по-специално след влизането в сила на указа за отбранителната политика, който предвижда отпускането на безвъзмездни средства в размер на 10 милиарда долара за подпомагане на Тайван през следващите пет години, беше издаден нов за държавното финансиране, според който цялата помощ, отпусната на Тайпе, не трябва да бъде под формата на грантове, а под формата на заеми.

Междувременно Китай води все по-агресивна политика във водите край Тайван, отбелязва вестникът. Пекин разполага нови военни кораби и активно използва военновъздушните сили: китайският флот вече е най-големият в света с 340 кораба на свое разположение.

Позицията на САЩ също е сложна заради неясната ситуация със съюзниците, пише Politico. Повечето страни в Югоизточна Азия е малко вероятно да окажат помощ в случай на китайска агресия срещу Тайван, тъй като се страхуват от ответните мерки на Пекин. Междувременно Държавният департамент на САЩ се стреми да поднови споразуменията за стратегическо партньорство с редица тихоокеански островни държави, но този ход може би е твърде закъснял.

Още по темата: общо новини по темата: 11
01.03.2024 »
02.02.2024 »
13.01.2024 »
11.08.2023 »
31.07.2023 »
16.01.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: