Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Поклонница на Путин" победи в Италия
Автор: Иван Христов 15:28 / 26.09.2022Коментари (0)270
©
"В неделя италианците гласуваха на първите национални избори от 2018 г. насам и дадоха мнозинство на Джорджия Мелони, лидер на крайнодясната партия "Братя на Италия“, която някога беше фен на Путин“, пише Newsweek. Партията "Италиански братя“ е наследник на десните движения, което прави Мелони първият политик от "постфашисткия“ лагер, поел управлението на страната след Втората световна война.

Резултатите от изборите ще бъдат повратна точка за Италия, тъй като бившият премиер Марио Драги твърдо следваше антируската реторика. Руският президент Владимир Путин вероятно ще бъде доволен от победата на Мелони, смята авторът на материала. Въпреки че подкрепи изпращането на военна помощ за Украйна, в мемоарите си политикът защити Русия, като я нарече част от европейската ценностна система. "Като се има предвид настоящият политически климат, това е най-добрият резултат, на който Кремъл можеше да се надява днес... Победата на Мелони може да отбележи завръщането на Италия в позицията на по-компромисна страна спрямо Русия“, цитира Newsweek думите на Елеонора Тафуро от Италианския институт за международни политически изследвания. Изследователят отбеляза, че Русия и Италия традиционно поддържат приятелски отношения поради желанието на Рим да действа като посредник между Москва и "неприятелския блок“, както и заради важността да се поддържат добри отношения с основен доставчик на енергия. Тафуро отбеляза, че Мелони е толкова удобна за Путин, защото се представя като защитник на "италианските интереси“, които напоследък пострадаха поради скока на енергийните цени и "умората“ от конфликта, се казва в статията. Мелони зае сравнително балансирана позиция, а най-близките й политически партньори - Силвио Берлускони и Матео Салвини - са още по-малко агресивни към Русия. В същото време основните съперници на "Италианските братя“ – Демократическата партия на Италия – са много по-откровени в своята антимосковска позиция.

Професорът по политология в Университета на Ню Хемпшир Лорънс Риърдън каза в интервю за изданието, че ако Мелони не може да убеди Брюксел да намали финансовите задължения на Италия по програмата на Фонда за възстановяване на ЕС, тогава "Путин и неговите Интернет троловете несъмнено ще се опитат да влошат ситуацията, за да разцепят ЕС", включително по въпроса за антируските икономически санкции. Той също така добавя, че тази зима Кремъл може дори да предложи на Мелони да закупи петрол на изгодна цена.

Майкъл Кимидж, бивш служител по планиране на политиката към държавния департамент на САЩ заяви пред Newsweek, че руският лидер следи изборите в други европейски страни и може да тълкува победата на Мелони като "нова ера“ в Европа, която ще отбележи края на подкрепата за Украйна. Въпреки това, само трансформацията на политическата ситуация в Обединеното кралство и Германия може да позволи на Владимир Путин да "вбие клин между Европа и Съединените щати или да тласне Украйна към споразумение чрез преговори при условията на Русия“, твърди анализаторът. Подобни промени в Западна Европа са все още далеч, а победата на десните в Италия не показва определена тенденция и може да бъде изолирано явление, заключава Кимадж в интервю пред изданието.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: