Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Погребват Елизабет II в замъка Уиндзор
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:57 / 09.09.2022Коментари (0)335
©
Британската кралица Елизабет Втора ще бъде погребана на територията на замъка Уиндзор. 

 

Държавното погребение ще се състои в Уестминстърското абатство на десетия ден след смъртта на кралицата. На обед в цялата страна ще има минута мълчание. Ще бъдат организирани едновременно две траурни процесии – в Лондон и в Уиндзор. Нейно величество ще бъде погребана на територията на замъка Уиндзор, в мемориалния параклис на крал Джордж Шести, където почива и нейният съпруг Филип. Погребението на кралицата на Великобритания, която почина на 96-годишна възраст, ще премине според разработена предварително процедура под кодовото наименование "Лондонски мост".

Предполага се, че премиерката Лиз Тръс е била уведомена за кончината на монарха с фразата "Лондонският мост рухна" от личния секретар на кралицата, който също така ще съобщи за случилото се на секретарят на Министерския съвет и Тайния съвет, пише ТАСС.

Британската министър-председателка на свой ред информира правителствата на 15-те страни, на които Елизабет Втора бе официален държавен глава, както и лидерите на останалите 38 държави от Общността на нациите.

"Пролетен прилив"

Десет минути след обявяването на смъртта на кралицата бяха спуснати британските знамена на всички правителствени сгради в центъра на Лондон. По-късно министър-председателката направи официално изявление, а в цялата страна бе обявена минута мълчание. Министър-председателят ще се срещне с новия крал Чарлз Трети, поставяйки по този начин началото на процедурата по интронизацията му под кодовото название "Пролетен прилив". По-късно монархът ще направи обръщение към нацията.

На следващия ден в 10 часа ще се проведе официално заседание на съвета по наследяване на престола, на което ще бъде провъзгласен новият суверен. Официалното обявление ще бъде прочетено в двореца Сейнт Джеймс и в сградата на Кралската борса в Лондон. Парламентът ще бъде свикан за съгласуване на текста на съболезнователното послание. Всички парламентарни заседания след това ще бъдат отменени за 10 дни.

На втория ден след кончината ковчегът с тялото на кралицата ще бъде докаран в Бъкингамския дворец. Ако тя беше починала в замъка Уиндзор, който стана нейна основна резиденция от началото на пандемията от коронавируса през 2020 година, то ковчегът щеше да бъде докаран в Лондон от кортеж правителствени автомобили. От Балморал обаче ковчегът по възможност ще бъде транспортиран до Лондон с кралския влак в рамките на операция "Козирог". В противен случай ще бъде задействана операция "Пренатоварване" и ковчегът ще бъде докаран в столицата със самолет.

Траурна обиколка

На третия ден след смъртта на кралицата в сградата на двореца Уестминстър ще бъде получено съболезнователното послание, съставено от парламента. След това монархът ще се отправи на траурна обиколка из Великобритания, започвайки от Шотландия. Той ще получи съболезнователно послание от депутатите в шотландския парламент и ще посети служба с катедралата "Сейнт Джайлс" в Единбург.

На следващия ден кралят ще пристигне в Северна Ирландия, където ще приеме съболезнованията на местните законодатели в замъка "Хилсбро" и ще присъства на служба в катедрала "Света Ана“ в Белфаст. В същия ден ще се проведе репетиция за транспортирането на ковчега с тленните останки на Нейно Величество от Бъкингамския дворец в двореца Уестминстър (Операция "Лъв“). Самата церемония ще се проведе на шестия ден след смъртта на монарха, а след пристигането на ковчега в двореца Уестминстър ще бъде организирана мемориална църковна служба.

След това ще започне изпълнението на операция "Перо“ – ковчегът с кралицата ще остане на катафалка в двореца Уестминстър в продължение на три дни, през които обществеността ще може да се прости с монарха. За ВИП лица ще бъдат определени специални времеви прозорци. Ще бъде отворена и онлайн книга за съболезнования. В същия ден ще се проведе и репетиция за държавното погребение.

На осмия ден след смъртта на Елизабет Втора новият крал ще се отправи към Уелс, за да получи съболезнованията на регионалните депутати и да посети служба в катедралата на Кардиф.

Погребението

Десетият ден ще бъде обявен за ден на национален траур. Държавното погребение ще се състои в Уестминстърското абатство. На обед в цялата страна ще има минута мълчание. Ще бъдат организирани едновременно две траурни процесии – в Лондон и в Уиндзор. Нейно величество ще бъде погребана на територията на замъка Уиндзор, в мемориалния параклис на крал Джордж Шести.

Траурът в Обединеното кралство ще продължи един месец. През този период във всички сгради на общинските съвети в страната ще бъде окачен портрет на кралицата с траурна черна лентичка, след което той ще бъде заменен с изображение на новия крал. Всички цветя, които ще бъдат оставени край стените на кралската резиденция и край общинските здания в цялата страна, ще бъдат прибрани след държавното погребение.

Още по темата: общо новини по темата: 135
08.09.2023 »
04.09.2023 »
26.05.2023 »
03.05.2023 »
29.04.2023 »
29.04.2023 »
предишна страница [ 1/23 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: