Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Почти половината тийнейджъри са депресирани, кой е виновен?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:47 / 20.06.2023Коментари (0)204
©
Възходът на социалните мрежи е довел до удвояване на случаите на депресията и чувството на безнадеждност сред тийнейджърите, показва проучване. Близо половината тийнейджъри казват, че са съгласни с фрази като "Не мога да направя нищо както трябва“, "Не се наслаждавам на живота“ и "Животът ми е безполезен“ – приблизително два пъти повече, отколкото само преди десетилетие.

"Това са зашеметяващи числа, просто огромни увеличения“, каза психологът и експерт по поколенията д-р Жан Туендж пред New York Post. "И родителите с право са много загрижени за психичното здраве на децата си“, добавя Туендж.

Туендж отбелязва, че числата в статистиката са скочили рязко в началото на 2010 г. Тогава започва да се забелязва масово популяризиране на смартфоните. "Няма съмнение, че това е основната причина за увеличаването на депресията при тийнейджърите сега. Това е най-голямата промяна в ежедневието на тийнейджърите през последните 10 до 12 години. Нищо друго дори не се доближава“, обяснява специалистът.

Днес тийнейджърите могат да прекарват до девет часа на ден, залепени пред екраните – и половината от тях казват, че са онлайн "почти постоянно“. Времето на екрана заменя други важни аспекти от социалния живот. Откакто смартфоните се появиха на сцената, делът на тийнейджърите, които излизат на срещи, които карат шофьорски курсове рязко намаля. "Това е фундаментална промяна в начина, по който тийнейджърите прекарват свободното си време. По-малко време с приятели лице в лице, по-малко време за сън – това е много лоша рецепта за психично здраве“, казва още психологът.

По думите му това може да се дължи на факта, че платформи като Instagram изострят склонността на момичетата да се сравняват и да се борят за социален статус - сега под формата на последователи и харесвания.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: