Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Петя Кузева, специален пратеник на "Фокус" във Виeтнам: Ако българите обичахме себе си както ни обичат виетнамците, щяхме да бъдем Швейцария на Балканите
Автор: Харитина Агопян 12:14 / 12.01.2024Коментари (0)633
©
Ако българите се обичаме толкова, колкото виетнамците обичат нас, щяхме да просперираме и да бъдем Швейцария на Балканите". Това каза Петя Кузева, главен редактор на Информационна агенция "Фокус" и специален пратеник на медията във Виетнам, в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус". Кузева бе част от българската делегация начело с председателя на Народното събрание Росен Желязков.

"Дойде време двете държави да покажат на народите ни, че ние желаем да бъдем заедно по пътя на ускорено икономическо развитие и да използваме потенциала, който има България като член на ЕС, а Виетнам в АСЕАН", подчерта неведнъж и председателят на парламента, а ключовата дума при всички разговори

беше стокообмен, също задълбочаване на сътрудничеството в областта на икономиката, инвестициите, свързаността, образованието", каза Кузева.

"От 2025 г започваме ускорен т.н. внос на работници от страната, говоря за трудова миграция. Спогодбата за трудова миграция бе договорена от Деница Сачева като председател на социалната комисия в парламента на среща с колегата й по ресор от Националното събрание на Виетнам. Целта на документа е да регламентира условия, при които виетнамски граждани ще могат да работят на българския трудов пазар, като тази договореност трябва да стане официално и факт до края на 2024 г. България има нужда от работна ръка, а Виетнам може да ни предложи квалифицирана такава. И пак повтарям, че виентамската е една от най-бързо развиващите се икономики в региона", каза още Петя Кузева.

Срещите на българската делегация, начело с Росен Желязков са били на изключително високо ниво - с президента на Социалистическа република Виетнам Во Ван Тхъонг, с министър-председателя на Социалистическа република Виетнам Фам Мин Чин, а самата визита е по покана на председателя на Националното събрание на страната Въонг Дин Хуе, който посети София през септември 2023 г.

В Националното събрание Росен Желязков беше приет с почести и от държавния глава, и от премиера на страната. "Само който е бил на място, може да усети в пълнота честта, която бе оказана на България, уважението и повече от сърдечното посрещане на делегацията ни", свидетелства от първо лице Петя Кузева.

"Българската делегация получи много сърдечен прием. Топлото отношение са дължи и на историята на двустранните ни отношения с Виетнам, които са традиционно добри. Някои от нас още помнят виетнамските общежития в София – по официални данни 35 000 виетнамци са завършили висшето си образование в България, още повече са работили в страната ни", каза още журналистът.

На прием организиран от българското посолство в страната и Асоциацията за приятелство Виетнам-България родната делегация е била приветствана с изпълнения на живо на емблематичните "Моя страна, моя България" и "Една българска роза" на перфектен български език от виетнамци, облечени в български носии. "Тези хора са учили, живели и работили в България и гледат с искрено умиление на всичко, което ги свързва със страната ни", подчерта Кузева. "Те са представители на Асоциацията за приятелство Виетнам-България и са около 400 души. Събират се регулярно и вдигнаха на крака делегацията ни. Обичат ни искрено и това се вижда с невъоръжено око".

"За мен, конкретно обяснение защо след 1989 г. отношенията ни претърпяха меко казано застой, няма. Да речем, че заради промяна на приоритетите на България в новите геополитически условия и погледа на властимащите, насочен на Запад, не на Изток. Председателят на парламента на Виетнам бе у нас още септември 2023 г- сега върнахме тази визита", поясни Кузева.

"В трафика във Виетнам може да има хаос, но е организиран хаос – на скутери и мотопеди шофира майка с 2-годишното й дете, седнало зад нея. Във Ханой прави

впечаление културата на шофиране, хората се изчакват и правят път на колегата на пътя. Като цяло - организирана държава, организирана нация", добави Кузева.

Минималната работна заплата е 350 долара, т.е. под тази сума работодател не може да наема работник – покупателната способност е висока, почти всеки има и втора работа. Частен учител на английски език може да изкарва до 30 долара на час, което го прави материално задоволен по тамошните стандарти. Семействата са сплотени, младите знаят, че когато навършат определена възраст, трябва да помагат да родителите си и го правят.

"В последните 2 години там такова неща като инфлация няма – цените не са мръднали, свидетелстват пред нас българи, живели десетилетия в страната. Влизаш в хранителния магазин и знаеш какво да очакваш на касата, не е като в България с изненади всеки ден."

Г-н Желязков имаше среща в Националния университет в Ханой – повечето студенти от виетнам са ориентирани към последващо обучение в Съединените щати и Австралия“, разказа за образователната тенденция Кузева.

Красотите на тази държава са безброй и трябва да бъдат видени, но човек е нужно да си отдели поне 2 седмици, за да й се наслади качествено като турист. Казанлък вече е побратимен с един от най-прекрасните и живописни градове във Виетнам Лай Чау.

"Съединените щати вече са стратегически партньор на Виетнам. Най-голямата виетнамска автомобилна компания изнася автомобили за Съединените щати. Само за 2023 г инвестициите във Виетнам са за над 30 млрд. долара. Хубаво е, че България разбира ясно какви ползи може да ни донесе сътрудничеството с Виетнам" , завърши разказа си главният редактор на Информационна агенция "Фокус" Петя Кузева.

Още по темата: общо новини по темата: 1081
01.05.2024 »
01.05.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
предишна страница [ 1/181 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: