Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Петър Колев: Опасността от това Македония да не направи нужните промени е реална
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:46 / 25.07.2023Коментари (0)476
©
Промените в Конституцията на Македония с вписването на българите в нейния преамбюл ще продължат в посоката, в която е нужно, за да може страната да започне реално преговорите в Европейския съюз. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Петър Колев, председател в Македония на политическата партия Граждански демократичен съюз. "Както е известно, промяната на Конституцията е предварително условието, то обаче не е част от преговорната рамка. Македония реално не преговаря с Европейския съюз в момента. За да може това да се случи е нужно промяна. Да не забравяме, че Македония е държава, която преди няколко години успя да намери такова мнозинство, за да промени името на страната и да стане част от НАТО.  Преди това бяха направени нужните проблеми и относно националното знаме. Аз съм убеден, че посоката е тази. Знаете, че тези послания, които пристигат и от европейските столици, и от САЩ в различен период от време, подсказват, че Македония трябва да направи тази решителна крачка, защото в противен случай за наше огромно съжаление има опасност за изпадне и в политическа, и дипломатически изолация, което ще бъде пагубно за македонската държава", добави Петър Колев.

Според него е време поетите ангажименти да тръгнат да се изпълняват. Това е пътят, по който би трябвало да се развива една държава, която вече е член на НАТО и има амбиции да стане член на Европейския съюз.

"Онази стара практика, която до голяма степен е поетите ангажименти да не се изпълняват, и особено тези, които са в Република България, смятам, че трябва да бъде оставена в миналото и в историята", каза Колев.

По думите му, обаче това е оптимистичният прочит на нещата. Песимистичният е, че в последния период се усеща една повишена активност на разни структури в Македония, които 30 години не позволяват тази държава да върви по своя европейски път.

"Предишната седмица министърът на вътрешните работи, един силов министър, който е ключов в едно управление, тръгна да се занимава с разследвания без да има наличие на какъвто и да било сигнал или оплакване от някого, или от родители, или от деца срещу децата, които бяха в България и рисуваха със свои връстници. Това е нещо, което всъщност са европейските практики, нещо, което всъщност е Европейският съюз: младите хора от различни страни да имат общи инициативи. И тези хора търсят ясна конфронтация и провокация, за да може да стигнат до този техен желан резултат – изолиране на Македония. Аз се надявам, че и македонското общество, и Европейският съюз вече е наясно, че помежду Македония и България не могат да бъдат изградени нормални взаимоотношения точно заради тази агресивност, която се проявява от Скопие по отношение на българите, които живеят в Македония, и по отношение на Република България – нещо, което е в основата на този антибългаризъм, който е до голяма степен причина за това Македония да не може да върви напред. И аз се надявам, че  здравите сили в Македония ще се противопоставят на тези тенденции", добави Колев.

Въпреки това, според него, опасността от това Македония да не направи нужните промени е реална, защото виждаме една агресивна риторика, особено от опозицията, до голяма степен тази риторика се ползва за създаване на конфликт точно в този период от време помежду две членки на НАТО, каквито са България и Македония. Колев има и нотка оптимизъм за това, че нещата все пак ще се случват. Въпросът е каква цена ще плати политическият елит.

Председателят на политическата партия "Граждански демократичен съюз" в Македония напочни, че САЩ вече актуализира своя списък на хора, които са опасни за региона с някои бизнесмени, какъвто е примерно г-н Камчев, който е един от основните спонсори на ВМРО-ДПМНЕ. "Така че натискът и до голяма степен посоката, в която ще се движат тези процеси, е ясна. Надявам се, че промените в средата на август ще бъдат факт", добави Петър Колев.

Още по темата: общо новини по темата: 706
27.04.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
предишна страница [ 1/118 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: