Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пендаровски: Излизане от Договора с България ще спре евроинтеграцията на РСМ
Автор: Иван Христов 14:05 / 07.09.2022Коментари (0)426
©
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски смята, че не може да се говори за европейска интеграция, ако Скопие не изпълнява Договрите за добросъседство със съседите си.

Той не подкрепя референдум, който да анулира Договора за добросъседство с България, защото това ще спре европейската интеграция на страната. Това, подчертава той, би било същото като Скопие да си мисли, че може да анулира Преспанския договор с Гърция и да вярва, че може да остане член на НАТО. Това, подчертава Пендаровски, не е възможно.

"Това не е моя ад хок позиция, тя се базира на аргументи и на мисловен процес, до какво може да доведе, ако този референдум е успешен. За да няма объркване, нека повторя още веднъж. Ако оспорите или се опитате да оспорите чрез референдум двустранното споразумение с България и европейската интеграция и преговори, е все едно някой да ви каже, че можете да оспорите или отмените споразумението с Гърция - Преспа на референдум и да останете член на НАТО, това е невъзможно. Така че, нека не си правим илюзии, двустранните споразумения със съседите и добросъседските отношения, както ги наричат ​​в ЕС, са една от ключовите предпоставки, винаги са били, за интеграцията на всяка страна не само от този регион, но и от целия пост-комунистически свят след 1990 г.“ заяви държавният глава на югозападната ни съседка.

В отговор на журналистически въпрос на пресконференцията със словашкия президент Зузана Чапутова той повтори, че не може да се говори за европейска интеграция, ако не се  спазват споразуменията за добросъседство с, както посочи, първите, преки съседи.

По отношение на това дали ще инициира среща с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, чиято партия инициира процедура за свикване на референдум, Пендаровски подчерта, че всеки, който иска да говори с него по какъвто и да е въпрос, го е направил и че той, като президент, инициира срещи и разговори с всички политически заинтересовани страни.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ стартира процедура по гражданска инициатива за събиране на подписи за свикване на референдум. Въпросът на референдума, както съобщиха от партията, ще се отнася до Договора за добросъседство с България, сключен от тогавашните премиери Зоран Заев и Бойко Борисов, който според ВМРО-ДПМНЕ "е източникът и началото на всички проблеми за Македония и основата, върху която след това България гради своите максималистични искания и позиции".

Още по темата: общо новини по темата: 28
21.03.2024 »
06.02.2024 »
25.01.2024 »
09.01.2024 »
27.11.2023 »
17.11.2023 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: