Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пардю: България много греши с малтретирането на Северна Македония
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:41 / 11.01.2021Коментари (7)524
© БГНЕС
Бившият посланик на САЩ в България и един от съавторите на Охридското споразумение в Македония Джеймс Пардю заяви в интервю за местната редакция на Deutsche Welle, че София няма право да "малтретира" Скопие с исторически искания, предава Агенция "Фокус".

DW: Като бивш посланик на САЩ в България и един от инициаторите на Охридското споразумение, вие добре познавате Балканите. Следите ли настоящото напрежение между София и Скопие? Каква е вашата оценка и каква е официалната позиция на Държавния департамент?

Пардю: Проследявам събитията на Балканите. И се чувствам близък както с България, така и със Северна Македония. Мисля, че е грешка българското правителство да блокира процеса, който ще доведе до присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз. България трябва да бъде защитник на членството на Северна Македония в ЕС, а не противник. Защото влизането на Северна Македония в ЕС е част от дългосрочния национален интерес на България.

Сигурен съм, че Държавният департамент подкрепя бързото разрешаване на проблемите между България и Северна Македония, въпреки че темата засяга главно Европейския съюз и неговите членове.

DW: Какъв може да бъде изходът от ситуацията? Възможно ли е двете страни да постигнат споразумение скоро?

Пардю: Дългосрочният национален интерес на България е да има добри и партньорски отношения със съседите си в условия на общи демократични ценности. Членството в ЕС насърчава това. България и много хора в Северна Македония имат обща история и култура, но България е по-напреднала нация и има предимство с членството в ЕС при постигането на целите си. Двете държави са естествени съюзници и могат да работят заедно за проспериращо бъдеще, ако обърнат гръб на някои от по-малко важните въпроси.

Националистите в България наблюдаваха как Гърция използва членството си в ЕС, за да окаже натиск върху Северна Македония. И те решиха да приложат същата стратегия. Но времето за малтрериране на Северна Македония отмина.

Въпросите на историята и езика не са достатъчно значими, за да оправдаят враждебните отношения между двете страни. В крайна сметка Северна Македония е суверенна държава. И никоя държава не трябва да има право да принуждава друга нация да променя историята си. Нека историците и експертите да изяснят спорните моменти във времето. Междувременно София трябва да подкрепи, а не да блокира кандидатурата на Северна Македония за членство в ЕС. Всичко останало е недалновидно.

Още по темата: общо новини по темата: 705
20.03.2024 »
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
22.11.2023 »
предишна страница [ 1/118 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Пардьо,в качеството,на вече какъв,се о'ка,за пореден път...Аман от каубои,с лачени обувки!Гърците може, ние,не!Защо,бе!
+1
 
 
Пръдлю, както го наричаше Батето! И наистина е прудлю! Да си гледа продажния задник. България не е негова родина. Подлога на запада.
0
 
 
Джеймс .. South shall rise again :) Конфедерацията развя флага в Капитолия :)
+1
 
 
Къде бяхте 26г.когато Гърция не ги признаваше за държава с името Македония.Защо ние да се откажем от историята си,да преглътнем 75г.измислен македонизъм и явна омраза към България,която е насаждана поколения наред.Първи ги признахме за държава,нямаме териториални претенции,да си говорят на измисления език,но да си присвояват исторически факти и личности идва в повече.Това реване от тяхна страна са"македонски"тарикатлъци,но явно за вас това е маловажно.
Aнонимен
на 11.01.2021 г.
+1
 
 
Ма*ка ти .. я си гледай на другата страна,ла*ньо
Aнонимен
на 11.01.2021 г.
+1
 
 
Пръдльо , пръдльо , колко си далеч от истината !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Напрежение в ОбС - Дупница
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: