Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отвлечена от ИДИЛ: Бях секс-робиня
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:54 / 15.03.2021Коментари (0)344
©
На 3 август 2014 година терористи от т.нар. Ислямска държава нападат селото на Дана (името на жената е променено) в Северен Ирак. Те убиват нейния баща, двамата ѝ братя, нейните чичовци и братовчеди. Заедно с десетки други жени и деца Дана е отвлечена и продадена на пазар за роби в град Ракка в Северна Сирия. Дана произхожда от етническото малцинство на язидите, които ислямистите от т.нар. Ислямска държава (ИД) систематично подлагали на гонения и репресии. Показанията на жената пред съда в Германия са разтърсващи, предава "Deutshe Welle".

Поне 14 пъти Дана била продавана, подарявана или разменяна като секс-робиня или слугиня в домакинството на различни ислямисти. Била подложена на бой и изтезания, на постоянни изнасилвания. Често пъти тя искала да се самоубие, но не го направила, за да спаси живота на своя тригодишен брат, когото представяла за свое дете.

"Правех всичко, което искаха от мен"

"Следвах заповеди. Правех всичко, което искаха от мен," обяснява Дана пред съда.

След краха на "Ислямска държава“ в региона, Дана успяла с помощта на хуманитарна организация да напусне страната и да пристигне в Германия.

Когато чула, че предполагаемите ѝ мъчители са изправени пред съда, тя поискала да участва в процеса и да разкаже историята си. Дана живее днес на тайно място. Приета е в програма за защита на свидетели, защото има опасност да стане жертва на акт за отмъщение.

През лятото на 2014 година "Ислямска държава“ извършва истински геноцид срещу язидите. 5000 мъже са убити, 7000 жени и деца – отвлечени в робство. Следите на 3000 души се губят и до днес. Как терористите са се отнасяли към язидите, показва процесът срещу германката Дженифър В. в Мюнхен. Тя също е живяла в земите, които едно време бяха под контрола на "Ислямска държава“.

Според обвинителния акт, Дженифър е държала като своя робиня петгодишната Рания от малцинството на язидите, за чиято смърт тя също носи вина. В един горещ ден през лятото на 2015 година съпругът на обвиняемата оковал детето с белезници и го завързал на едно дърво под лъчите на жаркото слънце. Това било наказание за това, че болното дете е напикало леглото и не може да стане.

Момиченцето се молело за вода, но тя му била отказана. Смъртта му в неистовата жега от над 40 градуса е била особено мъчителна. 29-годишната Дженифър от провинция Долна Саксония твърди, че е направила опит да спаси Рания, молейки мъжа си да пусне детето обратно в къщата. Той обаче отказал. Дженифър е обвинена за съучастие в убийство, членство в терористична организация и военни престъпления. Ислямистът, който ѝ е съпруг, за когото се твърди, че е оставил детето да умре, сега е изправен пред съда във Франкфурт.

Показания от над 200 жени

Процесът срещу Дженифър В. е първото съдебно дело, свързано с престъпленията на ИД срещу малцинството на язидите, припомня агенция ДПА. Надия Мурад - друга язидска жена, която също е била отвлечена и продадена в робство, а по-късно удостоена с Нобелова награда за мир, определя процеса като голям и важен момент за всички язиди.

Тя казва: “Всеки оцелял, с когото съм разговаряла, очаква едно и също нещо - извършителите да бъдат заловени и изправени пред съда за престъпленията им срещу язидите, и особено срещу жените и децата“. Към днешна дата германското обвинение е събрало показанията на повече от 200 жени от малцинството на язидите, които са били подложени на терор от страна на т.нар. Ислямска държава.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: