Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Още една голяма американска банка е пред колапс!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:07 / 26.04.2023Коментари (0)188
©
Американската регионална банка First Republic проучва възможността за продажбата на дългосрочни ипотеки и ценни книжа за 50 млрд. до 100 млрд. долара като част от по-широк план за спасяване. Това съобщи Bloomberg, като се позовава на източници, запознати с въпроса.

Акциите на компанията се сринаха с цели 48% по време на търговията във вторник. Всякакви продажби биха помогнали за намаляване на несъответствието между активите и пасивите на банката, твърдят източниците, пожелали анонимност поради поверителния характер на информацията.

Потенциалните купувачи, включително големи американски банки, могат да получат варанти или преференциални акции като стимул да купят активи над пазарната им стойност, посочва един от източниците.

Кредиторът се опитва да укрепи баланса си, за да избегне попадане под управлението на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите и да разчисти пътя си за евентуално увеличение на капитала, казва още източникът.

Може да се наложи правителството на САЩ да улесни преговорите с някои от най-големите банки в страната, за да стабилизира кредитора, добавя той. Това би било много по-евтина алтернатива от фалит на компанията. Говорител на базираната в Сан Франциско банка е отказал коментар пред Bloomberg.

First Republic има активи на обща стойност 233 млрд. долара към 31 март, включително заеми за 173 млрд. долара и инвестиционни ценни книжа за 35 млрд. долара, според отчета за първото тримесечие.

С повишаването на лихвените проценти може да възникне несъответствие между активите и пасивите, защото банките са принудени да плащат на вложителите по-висок лихвен процент от този, който начисляват на кредитополучателите.

При First Republic проблемът е сериозен, защото голяма част от активите му са еднофамилни ипотеки, сключени в периода на исторически ниски нива на лихвените проценти. Продажбата им би помогнала за облекчаване на несъответствието.

Проблемът: Заемите, отпуснати по времето на ниските лихвени проценти, сега струват по-малко, което означава, че First Republic не може да ги продаде, без да отчете загуба, освен ако не постигне споразумение с купувачите да ги придобият на почти номинална стойност. В този случай купувачите могат да поискат някакъв вид "подсладител", като варанти например.

Bloomberg съобщава, че за плановете за продажба на активи акциите на First Republic задълбочиха по-ранния си ценови спад. Към 21:54 часа българско време те поевтиняват с 43% до 9,10 долара за брой. По-рано през вторник спадът беше 30%, след като банката отчете по-голям от очакваното спад на депозитите през първото тримесечие.

Депозитите са намалели до 104,5 млрд. долара, доста под средната прогноза за 137 млрд. долара според анализаторите, анкетирани от Bloomberg. Общата стойност включва финансова инжекция на стойност 30 млрд. долара от 11 от най-големите американски кредитора.

В понеделник банката потвърди, че проучва стратегически опции. "Работим за преструктуриране на нашия баланс“, каза главният финансов директор Нийл Холанд в изявление.

Още по темата: общо новини по темата: 7
09.04.2023 »
21.03.2023 »
20.03.2023 »
17.03.2023 »
17.03.2023 »
15.03.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: