Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Около 75% от всички боклуци на планетата идват от дрехите
Автор: Рени Томович 10:50 / 26.04.2023Коментари (0)172
©
Около 75% от всички боклуци на планетата идват от дрехите. Голяма част от дрехите са направени от такива материали, които не могат да се преработват, защото имат голям процент пластмаса и други вещества в тях. Това каза актрисата Стела Димитрова, която е организатор на събитието с кауза "Ден на отворените гардероби“, в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.

Стела Димитрова коментира, че хората, работещи в заводите за производство на дрехи, са експлоатирани и много ниско заплатени. "Те живеят в тези места, в които работят, хранят ги там. Имат по един почивен ден на месец, нямат фиксирана обедна почивка. Преди две години ZARA беше изкарала тяхна колекция, на която във вътрешен етикет на всички дрехи имаше код "Help me“ от хората, които ги шият. Беше станал голям скандал покрай това, опитваха да се водят някакви разследвания, но тъй като всички искат да се обличат бързо и евтино, нищо не се случи“, обясни Стела Димитрова.

Според нея идеята на ЕС да приеме на Стратегия за устойчиви и кръгови текстилни изделия, която цели да ограничи производството на бърза мода, едва ли ще повлияе върху политиката на модните гиганти.

С идеята, че всеки може да работи в посока ограничаване на бързата мода в световен мащаб и да повлияе на консуматорската нагласа на обществото започва и инициативата "Ден на отворените гардероби“. "Започнахме тази инициатива с моята колежка Жаклин Даскалова като на шега, с идеята, че искаме да си разчистим гардеробите от неща, които вече не носим, но все още изглеждат добре и може някой друг да им се радва. След първото ни събитие видяхме, че това може да е доста успешно и решихме, че можем да събираме и пари за каузи“, обясни Стела Димитрова.

На събитието се прави разпродажба на употребявани вече дрехи, обувки и аксесоари. "Каним и хора, които правят ръчно изработени неща, да продават и да даряват част от спечеленото“, допълни актрисата.

Събитието "Ден на отворените гардероби“ ще се проведе тази събота за седми път в бар "Каре-Арте“. Започва в 15.00 часа, като ще има и модни ревюта.

Каузата на сегашното и следващите две издания на "Ден на отворените гардероби“ е събиране на средства за дома за деца в квартал "Сухата река“ и "Хаджи Димитър“. "Там са най-тежките случаи на изоставени деца в столицата, които имат нужда от специални грижи. С това събитие се опитваме да им купим пералня и шест стола“, обясни Стела Димитрова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: