Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ООН: Следващите пет години ще бъдат най-горещите досега 
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:02 / 17.05.2023Коментари (0)283
©
Почти сигурно е, че периода 2023-2027 г. ще бъде най-топлият петгодишен период, регистриран някога, тъй като парниковите газове и явлението Ел Ниньо (температурно колебание, влияещо на климата по света – бел. ред.) в комбинация водят до повишаване на температурите, предупреди ООН, предаде АФП.

Световните температури скоро ще надхвърлят по-амбициозната цел, заложена в Парижките споразумения за климата, като има две трети вероятност това да се случи през една от следващите пет години, заяви Световната метеорологична организация към ООН (СМО).

Най-горещите осем години, регистрирани някога, са били между 2015 г. и 2022 г., но прогнозите са, че температурите ще продължат да се повишават с ускоряването на изменението на климата.

"Има 98% вероятност поне една от следващите пет години, както и петгодишният период като цяло, да бъдат най-топлите в историята", заяви СМО.

Съгласно Парижкото споразумение от 2015 г. страните се споразумяха да ограничат глобалното затопляне до "доста под" 2 °C над средните нива, измерени между 1850 и 1900 г., както и до 1,5 °C, ако е възможно.

Средната глобална температура през 2022 г. е била 1,15 пункта над средната стойност за периода 1850-1900 г.

СМО заяви, че има 66% вероятност годишните глобални температури на повърхността на земята да надхвърлят 1,5 °C над прединдустриалните нива за поне една от годините 2023-2027, като за всяка от тези пет години се прогнозира диапазон от 1,1 °C до 1,8 °C.

Неизследвана територия

Макар това да не означава, че светът трайно ще надхвърли парижкия показател, СМО бие тревога, че временно и все по-често ще нарушаваме нивото от 1,5 °C", заяви ръководителят на агенцията Петери Таалас.

"Очаква се през следващите месеци да се развие затоплящ се Ел Ниньо, който в комбинация с предизвиканото от човека изменение на климата ще тласне глобалните температури към непозната територия.

"Това ще има далечни последици за здравето, продоволствената сигурност, управлението на водите и околната среда. Трябва да бъдем подготвени."

Ел Ниньо е широкомащабно затопляне на повърхностните температури в централната и източната част на екваториалния Тихи океан. Метеорологичното явление обикновено се случва на всеки две до седем години.

Състоянието на климата се колебае между Ел Ниньо и противоположната му Ла Нина, а между тях има неутрални условия.

По-рано този месец СМО заяви, че вероятността за развитие на Ел Ниньо е 60 % до края на юли и 80 % до края на септември.

Обикновено явлението повишава глобалните температури в годината след развитието си, а в този цикъл това ще бъде 2024 г.

Въпреки охлаждащото влияние на условията на Ла Нина през по-голямата част от последните три години, най-топлите осем години в историята са били от 2015 г. нататък, като 2016 г. е най-горещата.

Топлината се задържа в атмосферата от т.нар. парникови газове, които са на рекордно високо ниво.

Трите основни парникови газа са въглероден диоксид, метан и азотен оксид.

Повишаване на температурите от 60-те години на миналия век насам

От 60-те години на миналия век насам средните температури на сушата и морето в близост до повърхността са се повишили.

Вероятността температурите временно да надхвърлят 1,5 °C над средната стойност за периода 1850-1990 г. се увеличава непрекъснато от 2015 г. насам, когато се считаше, че тя е близка до нулата.

Националната метеорологична служба на Великобритания "Met Office“ е водещият център на СМО за до 10-годишни прогнози за климата.

Макар че има 66% вероятност една година между 2023 и 2027 г. да надхвърли прага от 1,5°C, сега има 32% вероятност цялата средна петгодишна стойност да го направи, заявиха от "Met Office“.

"Прогнозите са, че средните глобални температури ще продължат да се повишават, отдалечавайки ни все повече от климата, с който сме свикнали", заяви експертът от Леон Хермансон.

Температурите през 2023 г. вероятно ще бъдат по-високи от средните за периода 1991-2020 г. в почти всички региони, с изключение на Аляска, Южна Африка, Южна Азия и части от Австралия, съобщиха от СМО, цитирани от БГНЕС.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: