Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Новият вариант на вируса SARS-CoV-2 "Пирола" застигна и Франция
Автор: Петя Кузева 08:35 / 02.09.2023Коментари (0)414
© Profimedia Images/Digi24
Новият вариант BA.2.86 на вируса SARS-CoV-2, който беше кръстен "Пирола" и който вече циркулираше в Дания, САЩ и Израел, също беше открит при пациент във Франция, съобщава румънската Digi24.ro, позовавайки се на френски медии. Неофициално той бе наречен "Пирола", комбинация от гръцките букви Пи и Ро. 

"Този подщам от семейството на Омикрон, наблюдаван от Световната здравна организация, е обект на специално внимание, тъй като представя по-голям брой мутации, което го прави податлив да еволюира по-значително и да се разпространява по-лесно", подчертава Брижит Отран, президент на Комитета на надзор и предвиждане на рискове за здравето. 

Институтът по обществено здраве във Франция започна разследване, за да събере епидемиологична информация и да документира този първи случай. Досега този вариант беше открит в няколко страни, включително Съединените щати, Дания и Израел, но не и във Франция. СЗО реши да класифицира този нов вариант, наречен Пирола/Pirola в социалните мрежи, в категорията на вариантите под наблюдение поради много големия брой (повече от 30) мутации на протеина Spike, които носи. Протеинът Spike е това, което придава на вируса шиповидния му вид и позволява на SARS-CoV-2 да навлезе в клетките на гостоприемника. Дори ако BA.2.86 причини голямо увеличение на инфекциите, "не очакваме да видим сравними нива на сериозно заболяване и смърт с това, което видяхме в началото на пандемията, когато се разпространиха вариантите Алфа, Делта или Омикрон" , коментира наскоро Франсоа Балу, който държи катедрата по биоинформатика в University College London.

"Това, което отличава новия щам "Пирола" от другите, е огромният брой мутации, настъпили за кратко време. Тоест, той се различава от оригиналния Омикрон и неговите подварианти с повече от 30 мутации", каза пред руската медия "Известия" Алберт Ризванов, ръководител на Центъра за върхови постижения в персонализираната медицина към Института по фундаментална медицина и биология. "Това е необичайна еволюция на вируса, експлозивна, която става възможна в тялото на пациенти с имунна недостатъчност (пациенти с ХИВ или пациенти, подложени на химиотерапия), които са болни много дълго време. В такива случаи вирусът натрупва огромен брой грешки в генома", казва експертът.

Още по темата: общо новини по темата: 11882
09.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
06.05.2024 »
06.05.2024 »
предишна страница [ 1/1981 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: