Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Новият вариант на вируса SARS-CoV-2 "Пирола" застигна и Франция
Автор: Петя Кузева 08:35 / 02.09.2023Коментари (0)407
© Profimedia Images/Digi24
Новият вариант BA.2.86 на вируса SARS-CoV-2, който беше кръстен "Пирола" и който вече циркулираше в Дания, САЩ и Израел, също беше открит при пациент във Франция, съобщава румънската Digi24.ro, позовавайки се на френски медии. Неофициално той бе наречен "Пирола", комбинация от гръцките букви Пи и Ро. 

"Този подщам от семейството на Омикрон, наблюдаван от Световната здравна организация, е обект на специално внимание, тъй като представя по-голям брой мутации, което го прави податлив да еволюира по-значително и да се разпространява по-лесно", подчертава Брижит Отран, президент на Комитета на надзор и предвиждане на рискове за здравето. 

Институтът по обществено здраве във Франция започна разследване, за да събере епидемиологична информация и да документира този първи случай. Досега този вариант беше открит в няколко страни, включително Съединените щати, Дания и Израел, но не и във Франция. СЗО реши да класифицира този нов вариант, наречен Пирола/Pirola в социалните мрежи, в категорията на вариантите под наблюдение поради много големия брой (повече от 30) мутации на протеина Spike, които носи. Протеинът Spike е това, което придава на вируса шиповидния му вид и позволява на SARS-CoV-2 да навлезе в клетките на гостоприемника. Дори ако BA.2.86 причини голямо увеличение на инфекциите, "не очакваме да видим сравними нива на сериозно заболяване и смърт с това, което видяхме в началото на пандемията, когато се разпространиха вариантите Алфа, Делта или Омикрон" , коментира наскоро Франсоа Балу, който държи катедрата по биоинформатика в University College London.

"Това, което отличава новия щам "Пирола" от другите, е огромният брой мутации, настъпили за кратко време. Тоест, той се различава от оригиналния Омикрон и неговите подварианти с повече от 30 мутации", каза пред руската медия "Известия" Алберт Ризванов, ръководител на Центъра за върхови постижения в персонализираната медицина към Института по фундаментална медицина и биология. "Това е необичайна еволюция на вируса, експлозивна, която става възможна в тялото на пациенти с имунна недостатъчност (пациенти с ХИВ или пациенти, подложени на химиотерапия), които са болни много дълго време. В такива случаи вирусът натрупва огромен брой грешки в генома", казва експертът.

Още по темата: общо новини по темата: 11876
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: