Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Началникът на Генщаба на Великобритания: Русия е по-голяма заплаха от Китай
Автор: Иван Христов 13:13 / 15.12.2022Коментари (0)288
©
Адмирал Тони Радакин, началник на щаба на отбраната на британските въоръжени сили, вярва, че Руската федерация, Иран и Северна Корея представляват по-голяма заплаха за сигурността на кралството, отколкото Китай, предава ТАСС.

"Нека погледнем на Изток: там виждаме как <...> Северна Корея се опитва да пренасочи артилерийски снаряди към Русия", каза той. "Това не трябва да е изненадващо. Това е ядрена Северна Корея, която излива жлъч и омраза към своя съсед и реторика с повече от 60 изстрелвания на балистични ракети тази година, 23 от които в един и същи ден, в една нормална година това би зашеметило света, а има и Китай, който не е толкова голяма заплаха, колкото Русия , Иран или Северна Корея, но който мълчаливо подкрепя Русия в ООН или се възползва от наличието на евтина енергия“.

Говорейки в Royal United Services Institute (RUSI) в Лондон, Радакин също така отбеляза, че Китай "значително увеличава ядрения си арсенал, броя на ракетните системи, мощта на армията, флота и военновъздушните сили“. Освен това той обърна внимание на претенциите на Китай по отношение на спорните територии в Южнокитайско море, на укрепването на позициите на Пекин в Индо-тихоокеанския регион и нежеланието на китайското ръководство да изостави Тайван.

Говорейки за ситуацията в Украйна, Радакин посочи недопустимостта на ядрената реторика. Според британския командир Индия, Китай, Саудитска Арабия и САЩ частно са довели до вниманието на руското ръководство идеята за неприемливостта на използването на ядрени оръжия. По-рано прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви, че Кремъл няма да развива темата за ядрената ескалация, а хората, които говорят за това, се държат безотговорно.

През март 2021 г. британските власти публикуваха цялостния преглед на сигурността, отбраната и външната политика на Обединеното кралство, където Русия бе определена като "най-неотложната заплаха за Обединеното кралство“. Тогава Песков каза в отговор, че позиционирането на Русия като вид заплаха е неприемливо за Москва. Британският министър-председател Риши Сунак на 15 ноември в интервю за телевизионния канал Sky News, попитан от журналист дали Китай е заплаха за националната сигурност на Обединеното кралство, каза, че Китай представлява "системно предизвикателство за ценностите и интересите " на кралството, а също така застрашава британската "икономическа сигурност".

Още по темата: общо новини по темата: 3420
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/570 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: