Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
НАСА ще проведе първите изпитания за защита на Земята от астероиди убийци
Автор: Иван Христов 13:36 / 25.09.2022Коментари (0)193
©
На 26 септември НАСА ще проведе изпитания на технологията за защита на Земята от потенциална опасност под формата на астероиди и комети с помощта на космическия кораб DART (Double Asteroid Redirection Test). За първата по рода си мисия в света е планирано да се удари безпилотен кораб на повърхността на Диморф, спътник на близкия до Земята астероид Дидима, за да се промени орбитата му, съобщава The Independent.

Космическият апарат ще се сблъска с астероида Диморф, обикалящ в близката до Земята астероидна система Дидима. Диморф не е опасен за Земята, диаметърът му е приблизително 100 м. Учените смятат, че астероидът ще се отклони малко встрани и с течение на времето траекторията му ще се промени значително. Това ще ни позволи да разберем дали наистина е възможно да спасим планетата от унищожение от космически тела с помощта на космически дронове и дали уголемена версия на тази техника "кинетичен ударник“ може да отразява по-голям астероид или комета, пояснява изданието.

"В мисията DART има два теста. Първият тест е за способността ни да изградим автономно контролиран космически кораб, който действително ще има кинетично въздействие върху астероид“, заяви ученият от космическата програма Том Статлър. "Вторият тест е за това как истински астероид ще реагира на кинетичен удар. В крайна сметка основният въпрос е колко ефективно ще успеем да изместим астероида“, цитира думите му The Independent.

Според д-р Статлър сега на Диморфг са необходими 11 часа и 55 минути, за да завърши едно завъртане около Дидима. Учените очакват, че ако космическата мисия е успешна, въздействието на DART ще забави времето за орбита с от 73 секунди до 10 минути. След сблъсъка много наземни и космически телескопи ще бъдат включени в измервателната работа. Изследователският екип ще сравни резултатите от сблъсъка с астероид с много подробни компютърни симулации на кинетични сблъсъци с астероиди.

Независимо от резултатите от научния експеримент се отбелязва, че мисията DART ще бъде историческа и новаторска, тъй като за първи път хората на Земята ще се опитат да променят поведението на небесните тела. "Ние преместваме астероид, променяме движението на естествено небесно тяло в космоса – човечеството никога не е правило това досега“, изтъква д-р Статлър.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: