Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
НАСА: Русия застрашава с действията си американските астронавти, партньорите им и собствените си космонавти
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:38 / 16.11.2021Коментари (0)227
©
Директорът на НАСА Бил Нелсън каза, че руското изпитване на противосателитна ракета може да застраши работата на Международната космическа станция. Коментарът му беше публикуван на сайта на американската космическа агенция.

"Подобно на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен съм възмутен от този безотговорен и дестабилизиращ акт", отбеляза Бил Нелсън.

Според него немислимо, че Русия е застрашила не само американските астронавти, а и техните международни партньори на МКС, но и собствените си космонавти". Ръководителят на НАСА изрази мнение, че действията на Руската федерация "застрашават и китайската космическа станция и тайконавтите (екипажът) на борда".

Освен това Нелсън посочи, че астронавтите и космонавтите са били принудени да се заключват в космически кораби, прикачени към МКС за два часа, за да избегнат сблъсък с отломките на съветския спътник "Космос-1408", който според военните на Съединените щати е бил свален по време на теста. Той твърди, че "облак от отломки" лети в околностите на МКС на всеки 90 минути.

Космическото командване на САЩ съобщи, че Русия е свалила съветския спътник "Космос-1408" по време на изпитание на противосателитно оръжие. Това се посочва на сайта на командването.

Руската федерация на 15 ноември тествала противосателитна ракета, която "улучила руския спътник "Космос-1408" и създала поле от отломки в ниска околоземна орбита".

Космическото командване на САЩ определи действията на Кремъл като незачитане на безопасността в космоса. Създадените сателитни отломки представлявали заплаха за космическите кораби и мисии, принуждавайки ги да маневрират, за да избегнат сблъсъци.

Освен това американската армия заяви, че противосателитните системи, които Русия изгражда, ще усложнят използването на космоса от Съединените щати и техните съюзници, ще подкопаят стратегическата стабилност и ще представляват заплаха.

Според Би Би Си Космос-1408 е изстрелян през 1982 г. Този сателит е предназначен за електронно разузнаване и не работи от много години.

По-рано говорителят на Държавния департамент Нед Прайс нарече изпитанията на противосателитни оръжия, проведени от Русия, "безразсъдни". Според него резултатите от тестовете са хиляди орбитални отломки, "които сега заплашват интересите на всички страни", а също така увеличават рисковете за астронавтите и космонавтите, работещи на МКС.

Според данни от отворени източници повече от две хиляди изкуствени спътници са били в ниска орбита през лятото на 2021 г. Повече от сто от тях принадлежат на американската армия, около стотина на руските въоръжени сили и около 60 на китайската армия. Броят на военните спътници във Франция, Германия, Великобритания, Индия е под десет. Мисията на тези спътници е наблюдение, навигация и научни изследвания. Официално в космоса няма бойни космически кораби и оръжия.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: