Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мобилните ни телефони, всъщност са производство на заводите от автомобилната индустрия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:43 / 14.03.2024Коментари (2)970
©
Wingtech, Huaqin, Longcheer, Tinno - говорят ли ви нещо тези имена? Звучат като марки китайски преноси радиа, продавани някъде в началото на новия век на "Илиянци", но всъщност това са някои от гигантите на автомобилната индустрия. Не ги познавате, защото не сте техни клиенти.

Те работят със Samsung, Xiaomi, Lenovo/Motorola, Huawei и кой ли още не. Много е вероятно "марковият" смартфон в джоба ви да е излязъл от завод на някоя от тези компании със смешни имена.

Така наречената ODM (original device manufacturer) индустрия остава в сянка, но тя расте непрестанно.

Що е то?

Моделът на ODM компаниите в света на Android може да бъде много прост, но не е задължително. Те имат собствено портфолио от базови дизайни, които могат да се персонализират от клиента - какъв ще е екранът, колко камери ще има, каква батерия ще се сложи и, в крайна сметка, какви софтуерни екстри ще са налични, колко пари ще струва.

След като моделът е "създаден", идва редът на завода на ODM фирмата да го произведе под бранда на този, който си плаща, разказва money.bg. В някои случаи, обаче, клиентът идва със свой готов дизайн (собствен или възложен на трета компания), който директно отива на поточната линия. Както казахме по-горе, не винаги е просто.

Това аутсорсване на развойната и най-вече на производствената дейност позволява дадена компания да разгърне богато портфолио от устройства без да прави огромни вложения в собствени разработки инфраструктура за производството им. При нормална организация на бизнеса никой не би могъл да вади сякаш през 10 дни по един нов модел смартфон.

Обикновено по-известната компания прави на 100% сама флагманите си, а бюджетните модели се поръчват на някой друг. При моделите от висок среден клас, често поръчителят прави дизайна, но след това го предоставя за производство на подизпълнител.

Последното е начин на работа и на Apple - те проектират всеки iPhone и iPad и след това компании като Foxconn, Wistron, Pegatron или Compal ги произвеждат.

Наистина масово явление

Няма смартфон с ODM произход, на чиято кутия да пише "Вие всъщност не си купувате Xiaomi/Samsung/Huawei" или нещо от този сорт. Доказването на произхода на устройството е на моменти трудна задача, ако нямаш поглед върху индустрията.

Именно това дава Global Smartphone ODM Tracker на CounterPoint. В последното си засега издание - за първото полугодие на 2023 г., той показва една доста нерадостна картина, в която само Apple и Google разработват самостоятелно 100% от доставените си устройства.

За сравнение, при Xiaomi има 60% ръст в тази категория... от 10% до "цели" 16%. Всички останали доставени смартфони са "рожба" на инженерите от други компании, най-често - Longcheer.

При Samsung над една четвърт от смартфоните всъщност са чужда разработка, при Lenovo (Motorola) са главозамайващите 89%. При Huawei също над половината доставени смартфони не са дело на развойния екип на компанията.

Когато говорим за производството, Xiaomi вадят от собствени заводи само 3% от смартфоните си. 66% са разработени и произведени другаде, а 30% са от подизпълнител, който не е правил дизайн. Според различни информации от индустрията, тези 3% са флагманите като Xiaomi 14, а в 30-те процента влиза масовата серия в средния клас Redmi Note, която е разработена от Xiaomi, но не се произвежда от компанията.

При Samsung има доста ясен модел, в който или компанията изцяло поема разработката и производството, или ги оставя на 100% на външна фирма - няма го междинният вариант.

Интересна е разбивката за най-популярните устройства с ODM произход, която върви няколко години назад:

Samsung Galaxy A04 - Wingtech;

Samsung Galaxy A14 - Huaqin;

Redmi Note 11 LTE - Longcheer;

Redmi 10A/C - Longcheer;

Redmi 12C - Huaqin

През годините виждаме също Motorola Moto G и Moto E, различни генерации на Realme, Oppo A и Honor смартфони. Няма начин лесно да се разбере кой от моделите е изцяло ODM разработка и кой просто е произведен в завода на ODM компания.

Защо това може да бъде проблем?

По принцип, няма нищо лошо в това дадена смартфон компания да използва допълнителен капацитет, за да може да отговори на търсенето на пазара - все пак именно по този начин смарт устройствата станаха масово достъпни. Дяволът, обаче, е в подробностите.

Скрити за всички остават договорите между известните компании и ODM партньорите им. Не е ясно, например, по какъв начин поръчителят е ангажиран в избора на хардуерни компоненти и в качествения контрол на изработката.

Системният софтуер наглед е еднакъв при всички модели на дадения бранд, но от физическия производител може да зависят драйверите и различните оптимизации на ниско ниво. Ако по договор тези програмни елементи не се предоставят на поръчителя, може да се окаже трудно, бавно или невъзможно да се отстраняват бъгове или пробиви в сигурността и да се надгражда версията на операционната система.

Даже и да ги има, поддръжката на понякога над дузина чужди хардуерни платформи е наистина гигантска задача. Последното е сред водещите причини актуални телефони от нисък или среден клас да имат само по няколко ъпдейта в рамките на целия си "живот".

Така потребителите се оказват в положение, в което най-голяма сигурност носи покупката на флагман - а смартфоните точно в този ценови клас през последните години се оскъпиха значително. Другата алтернатива е свързана с повече събиране на информация преди влизането в магазина - а четенето на ревюта и спецификации не е сред любимите неща на масовия купувач.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.03.2024 г.
0
 
 
Меко казано смешни имена са китайските марки смартфони незнам този нашия народ продължава да ги купува не са толкова евтини аз залагам на Нокиа или Самсунг защото едните ги правят в Корея Южна а другите във Виетнам,а Виетнам е много напред от години насам и ги прави и сглобява не по лошо от китай
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: