Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Маккарти не успя да оглави Камарата на представителите на САЩ след шест кръга на гласуване
Автор: Тереза Герова 08:05 / 05.01.2023Коментари (0)265
©
Членовете на Камарата на представителите на САЩ не успяха да изберат председател на долната камара на Конгреса след шест тура на гласуване, предава Reuters, като припомня, че бившият президент на страната Доналд Тръмп призова републиканците да се обединят около кандидатурата на Кевин Маккарти.

След три неуспешни гласувания и кръг от преговори при закрити врата, Маккарти не изглеждаше по-близо до това да си осигури поста председател на Камарата на представителите, влиятелна длъжност, която по Конституция е втора в линията за наследяване на президентския пост.

На изборите през ноември Републиканската партия спечели контрола над долната камара. В нито един от шестте кръга на гласуване обаче лидерът на републиканците Кевин Маккарти не успя да си осигури необходимата, за да спечели влиятелния пост. Резултатите от шестия тур бяха сходни с тези от предишните две гласувания, проведени в сряда. Маккарти спечели 201 гласа (с един по-малко от третия тур, който се проведе във вторник). За издигането му на поста са необходими 218 гласа.

В шестия тур, както и в предишните два, републиканците, които отказват да подкрепят назначаването на Маккарти за председател, номинираха Байрън Доналдс (от щата Флорида) като алтернативен кандидат. Той бе подкрепен от 20 конгресмени от Републиканската партия. Виктория Спартц бе единствената, която се въздържа и не гласува за нито един от кандидатите на партията си. За демократа Хаким Джефрис, както и на всички предишни турове, гласуваха 212 конгресмени - всички представители на Демократическата партия в долната камара на Конгреса.

Конгресът започна работа на 3 януари. Във вторник трябваше да бъде избран нов председател, но след три кръга на гласуване победител не бе излъчен. Вечерта на 3 януари заседанието приключи и бе подновено в сряда. Така за първи път от 100 години изборът на председател на Камарата на представителите не е ограничен до един тур. За последен път това се е случило през 1923 г. Тогава са били необходими девет кръга на гласуване, за да се излъчи председател на долната камара на Конгреса на САЩ. И този път изборите ще продължат, докато един от кандидатите не събере достатъчен брой гласове. След шестия тур на гласуването заседанието на долната камара бе прекратено.

По-рано американски медии съобщиха, че Маккарти е трябвало да направи няколко отстъпки, за да се опита да убеди конгресмените да одобрят кандидатурата му. Той се е съгласил с определени ограничения по отношение на реда и условията на неговия мандат като председател. За част от републиканците обаче тези отстъпки не са достатъчни.

До назначаването на председател работата на долната камара на Конгреса остава фактически парализирана, тъй като законодателите не могат да положат клетва и да преминат към пълноценна законодателна дейност.

Още по темата: общо новини по темата: 48
25.03.2024 »
13.03.2024 »
18.02.2024 »
06.02.2024 »
23.01.2024 »
05.01.2024 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: