Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Македонски политик: България не може да е толкова силна към нас, ако зад нея не стои Германия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:06 / 19.02.2021Коментари (4)594
©
В Европейския съюз има тревожна атмосфера по отношение на европейската интеграция на Македония и може да се заключи, че страната ни е в много трудно положение. "България не би могла да бъде толкова силна по отношение на Македония, да наложи вето, да настоява за исторически въпроси и да влиза във въпроси, свързани с идентичността, ако зад нея не стои Германия, която засилва влиянието си на Балканите, но и в Европа," каза Тито Петковски, дългогодишен политик, лидер на Новата социалдемократическа партия Република Сверена Македония. На глобално ниво се случват големи промени, стана по-ясно по време на пандемията, подчертава Петковски за скопското електронно издание “МКД“, цитирано от "Труд".

"Отговорът, даден от министър-председателя на Хърватия Андрея Пленкович на народния представител Боян Главашевич, на въпроса му какво ще направи хърватското правителство, за да помогне на Македония, премиерът заявява, че Хърватия "се ангажира да разреши езиковия въпрос" и че е влязла в контакт с български служители, е само още един аргумент, който потвърждава моята позиция като оправдана, че зад тази политика към Македония в рамките на ЕС София не е сама, казва в интервю за изданието Тито Петковски.

"Германия всъщност не подкрепи Македония и на практика застана зад България в спора. Когато българският външен министър Екатерина Захариева казва, че България не е сама в причините за спора с Македония и че зад нея стоят други държави от ЕС, тя всъщност има предвид първо Германия. И когато Захариева говори за проблемите на историята и дори за езика, които налага на Македония като условие за започване на преговори, и тук откриваме връзката с Германия. За щастие Чехия и Словакия се противопоставиха на това с много ясни виждания, че тези въпроси - история и език - не могат да бъдат условия за спиране на европейската интеграция и че това е в противоречие с принципите от Копенхаген. "Всъщност чрез поставянето на такива въпроси директно бяха засегнати интересите на Прага и Братислава, защото те имат повече от дълбоки връзки с Кирил и Методий и просветителите са включени в техните държавни актове“, каза Петковски.

Връщайки се към ролята на Германия в същия контекст и това, което е особено дразнещо, е, че това е опит на България да компенсира "загубата" от Втората световна война, т.е. загубата на Македония, като се има предвид, че с победата срещу фашистката ос, Македония, която беше от правилната страна, като държава и народ, укрепи позициите си по всякакъв начин и България загуби влиянието си, анализира Петковски.

Изглежда, казва той, че тъй като европейската история на Македония се затвори през 1913 г. , исторически шанс се откри по-късно през 1944 г. след победата над фашизма, но сега, много години по-късно, се носят тъмни облаци.

"Трябва да погледнем назад през годините, така стигаме до членството на България в Европейския съюз и НАТО, въпреки че като държава по това време тя не отговаря на никакви критерии за членство. Отново главната роля се играе от Германия, Сакскобургготски, син на цар Борис, идва в България и въпреки че е имал кратък мандат като министър-председател, това е една от връзките при влизането на страната в НАТО и по-късно в ЕС. Сега, позволявайки на България да блокира Македония, като налага историческия спор, Германия на практика се съгласява да държи вратата на ЕС затворена за Македония. Но ако се опитаме да отворим тази врата, като правим отстъпки в нашата история, тогава няма да я има Македония. "Това са много опасни тенденции на европейската политическа сцена," подчерта Петковски.

Според него трябва да се има предвид, че България, като икономически и политически по-слаб член на ЕС, не би могла да прояви толкова голяма власт спрямо Македония без подкрепата и съгласието на Германия.

"Писах в колона за" Утрински весник “преди 16 години, че ако България стане член на ЕС, това може да е лошо за Македония. За съжаление бях прав и за съжаление отново чувам тези, че македонският въпрос не е решен. Отново сме свидетели, че България не признава уникалността на македонския народ и език, а вътре в страната не признава македонското малцинство и има право да остане глуха за многобройните решения по международни инстанции и осъждения от международната прогресивна общественост и продължават да не позволяват регистрация в македонски общества, организации ... Позволено е да се нарушават основните принципи, на които се основава ЕС на демокрация и човешки права и държавите-членки на този съюз, сякаш не могат да предприемат нищо," каза Петковски.

Според него е безполезно да се очаква какво ще донесат парламентарните избори и кой ще води България през следващите години, тъй като по въпроса за Македония няма съществени различия и затова може да се чака десетилетия за одобрението на София за достъп към семейството на народите на Съюза.

"Ще се върна към първоначалния въпрос, откъдето сега забелязваме такива неизказани възгледи по отношение на Македония в Хърватия, които пораждат много съмнения, въпреки че това е държава, с която споделяме членството в НАТО и като бивши републики на една държава? "Можем отново да заключим, че Германия разширява своето влияние, а Хърватия, трябва да признаем, изгражда специални отношения с Берлин от години и влиянията са многостранни", каза Петковски, позовавайки се отново на неразбираемия отговор на хърватския премиер  Пленкович и той очаква конкретно разяснение от министъра на външните работи и европейските въпроси Гордан Гърлич Радман.

Но Петковски посочва, че ако все по-далече, Франция спря започването на преговорите на Македония с ЕС преди две години и сега има информация, че над 50% от французите са против разширяването на Съюза и е против влизането страните от Западните Балкани в европейското семейство.

"На какво и на кого можем да разчитаме, за да постигнем стратегическите си цели е наистина отворен, важен въпрос. "Разбира се, трябва да продължим с конструктивна и интелигентна политика, но също така да продължим с по-интензивно сътрудничество със страните, които ни подкрепят“, каза Петковски.

Той също така насочва политическия си анализ към разработките на новите коронавирусни ваксини. И това на глобално ниво показва, че не винаги Македония може да очаква солидарност, равенство, хуманност и че е трябвало да направи всичко възможно, за да набави ваксини сама.

"Клубът на богатите и силните направи всичко, за да се затвори поради пандемията, но след това тези страни направиха всичко, за да се снабдят първи с ваксини, оставяйки бедните да бъдат изложени на заразата. Историята за правата на човека и равенството свършва дотук, въпреки че сега тези правителства се опитват да направят нещо за по-бедните. На практика видяхме разделението в света, егоизма на сцената, но със сигурност е поука, че сътрудничеството с други държави трябва да се подобри, не само в кръга, към който се стремим от много години. Големи промени се случват в световен мащаб и това може да се види от световните сили, които произвеждат ваксините и имат силата да предложат огромни милиони дози. "Това е просто добър пример, че светът се движи, промените се случват икономически и политически, така че ние се нуждаем от стратегия и добра дипломация от наша страна," каза Тито Петковски.

Още по темата: общо новини по темата: 705
20.03.2024 »
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
22.11.2023 »
предишна страница [ 1/118 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.02.2021 г.
0
 
 
Борисов с ДПС ще признаят всичко на С.Македония и ще премахнат ветото,по нареждане от горе, те достатъчно много съгрешиха изграждайки газопровод,който да заобиколи Украйна,сега ще плащат,както им наредят.
Aнонимен
на 21.02.2021 г.
0
 
 
Явно трябваха да помолят Москва да ги приеме за членове на ЕС.
0
 
 
Политическата шизофрения се лекува с изолация. Няма за вас ЕС ,докато не признаете,че сте били българи до 1945г. ,а днес сте станали югоКретени от липсата на българско възпитание и самосъзнание. Изобщо не ме вълнува настоящето ви.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: