Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лоша новина за любителите на сладкото
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:47 / 20.04.2023Коментари (0)232
©
Цените на захарта се повишиха, тъй като тенденцията за засилване на търсенето укрепна заради влошаващите се прогнози за времето. Същевременно според анализатори цените може още да вървят нагоре. 

Фючърсите за суровата захар през последните дни се покачиха до 24 цента за паунд и достигнаха 11-годишен връх.

"Факторите зад цените на захарта са в доста възходяща посока, така че цените може да останат високи в краткосрочен до средносрочен план", каза Гириш Чимвал, анализатор за пазара на захарта в "Ес енд Пи" (S&P), отбелязвайки рисковете от времето, които измъчват водещите производители на захар.

Нарастващите разходи могат да бъдат прехвърлени на потребителите под формата на по-скъпи бонбони. 

Цените на преработените хранителни продукти се покачват в световен мащаб, посочи Джон Стансфийлд, старши анализатор за захарния пазар в платформата за стокови данни "ДИНЕКСТ" (DNEXT).

"В едно блокче шоколад има мляко, какао на прах и т.н. и тези разходи също растат. Разходите за енергия и труд за производството на такива стоки също нарастват", допълни той.

Проблеми с производството

"През последните седмици сезонът на смилане на захарна тръстика в Азия започна да затихва и видяхме силно намаляване на преработката на реколтата в ключовите страни производителки, най-вече Индия, Тайланд, Китай и Пакистан", обясни Стансфийлд. 

Индия е вторият по големина производител на захар в света след Бразилия.

В началото на април Общоиндийската асоциация за търговия със захар намали прогнозите си за производство с близо 3 на сто за стопанската година, обхващаща периода от октомври 2022 г. до септември 2023 г. Асоциацията посочи като причина нетипични за сезона валежи в щата Махаращра, който осигурява повече от една трета от производството на захар в страната, пише БТА.

Стансфийлд добави, че ситуацията с ниското производство се усложнява от слабата европейска реколта от захарно цвекло, дължаща се на намалените площи и тежката лятна суша, както и от търсенето, което продължава да се възстановява от периода на ковид.

Около 80 на сто от световното производство на захар идва от захарна тръстика, според Международната организация по захарта, а 20 на сто - от цвекло. 

Екстремно време 

Въпреки че Китай евентуално може да използва държавните си резерви, за да облекчи натиска на световните пазари, Чимвал предупреждава, че има много фактори, които биха могли да повишат цените.

"Въпреки това рискът от Ел Ниньо върху перспективите за производство в Азия може да надделее в средносрочен план и да повиши цените много повече", предупреди той.

Според Националната администрация за океаните и атмосферата има 62 на сто вероятност от настъпване на Ел Ниньо от май до юни. 

В зависимост от азиатските мусонни валежи, пазарът на захар евентуално може да стане "много нестабилен" и в средносрочен план да се определя от времето, коментира Чимвал.

Дъждовете в производител номер едно Бразилия също забавят началото на прибирането на реколтата през април.

Събирането на реколтата от захарна тръстика в южния централен регион на Бразилия, откъдето идват 90 процента от производството на страната, продължава от април до декември и добивът ще бъде ключов показател, който ще бъде следен, каза Матю Бигин, стоков анализатор на "Фич солюшънс" (Fitch Solutions).

Но "цените на захарта са толкова високи в момента, че дори да се "охладят" значително, когато бразилската реколта излезе на пазара, цените пак могат да се считат за надминаващи историческите нива", сподели той. 

Друг фактор, който тласка цените нагоре, е неотдавнашното изненадващо решение на ОПЕК да намали добива на петрол с около 1,16 милиона барела на ден. Това насърчи пренасочването на захарната тръстика към производството на етанол и оттеглянето ѝ от доставките на захар, пише "Фич солюшънс" в доклад от 13 април.

Както и при по-високите цени на храните, страните, борещи се с високи нива на продоволствена несигурност, ще бъдат най-силно засегнати от скоковете в цените на захарта, обясни Чимвал.

По думите му това ще удари "особено силно" страните от Северна Африка и Субсахарска Африка, където потреблението на захар и търсенето на внос са високи. "Средният потребител вече вижда въздействието на по-високите цени", заяви Стансфийлд.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: