Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кондолиса Райс и Робърт Гейтс: Времето не работи в полза на Украйна
Автор: Иван Христов 11:01 / 08.01.2023Коментари (0)255
©
Що се отнася до войната в Украйна, единственото нещо, което е сигурно в момента, е, че боевете и разрушенията ще продължат, пишат bившият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс (2005-2009 г.) и бившият ръководител на Пентагона Робърт Гейтс (2006-2011 г.) в съвместна статия за The Washington Post, представена без редакторска намеса от Агенция "Фокус“.

Владимир Путин остава напълно отдаден на връщането на цяла Украйна под контрола на Русия или — ако не успее — да я унищожи като жизнеспособна държава. Той вярва, че неговата историческа съдба - неговата месианска мисия - е да възстанови Руската империя и, както Збигнев Бжежински отбеляза преди години, не може да има Руска империя без Украйна.

И двамата сме имали работа с Путин в редица случаи и сме убедени, че той вярва, че времето е на негова страна: че може да измори украинците и че единството и подкрепата на САЩ и Европа за Украйна в крайна сметка ще се разпаднат и разрушат. Разбира се, руската икономика и хората ще страдат, докато войната продължава, но руснаците са издържали много по-тежки времена.

За Путин поражението не е опция. Той не може да отстъпи на Украйна четирите източни провинции, които е обявил за част от Русия. Ако не може да постигне военен успех през тази година, той трябва да запази контрола върху позициите в Източна и Южна Украйна, които осигуряват бъдещи отправни точки за подновяване на офанзивите за превземане на останалата част от черноморското крайбрежие на Украйна, контрол над целия регион на Донбас и след това да се придвижи на запад. Осем години разделиха завземането на Крим от Русия и нейната инвазия преди почти година. Разчитайте на Путин да бъде търпелив, за да постигне съдбата си.

Междувременно, въпреки че отговорът на Украйна на инвазията беше героичен и нейните военни се представиха блестящо, икономиката на страната е в хаос, милиони хора избягаха, инфраструктурата й е унищожена и голяма част от нейните минерални богатства, промишлен капацитет и значителни земеделските земи са под руски контрол. Военният капацитет и икономиката на Украйна сега зависят почти изцяло от спасителните линии от Запада - предимно от Съединените щати. При отсъствието на нов голям украински пробив и успех срещу руските сили, натискът на Запада върху Украйна да преговаря за прекратяване на огъня ще нараства с изминаването на месеците на военна безизходица. При настоящите обстоятелства всяко договорено прекратяване на огъня би оставило руските сили в силна позиция да възобновят нахлуването си, когато са готови. Това е неприемливо.

Единственият начин да се избегне подобен сценарий е Съединените щати и техните съюзници спешно да осигурят на Украйна драстично увеличение на военните доставки и капацитет - достатъчно, за да възпре подновена руска офанзива и да даде възможност на Украйна да отблъсне руските сили на изток и юг. Конгресът е предоставил достатъчно пари, за да плати за такова подсилване; това, което е необходимо сега, са решенията на Съединените щати и техните съюзници да предоставят на украинците допълнителното военно оборудване, от което се нуждаят - преди всичко мобилна броня. Споразумението на САЩ от четвъртък за предоставяне на бойни превозни средства Bradley е похвално, макар и закъсняло. Тъй като има сериозни логистични предизвикателства, свързани с изпращането на американски тежки танкове Abrams, Германия и други съюзници трябва да задоволят тази нужда. Членовете на НАТО също трябва да осигурят на украинците ракети с по-голям обсег, модерни дронове, значителни запаси от боеприпаси (включително артилерийски снаряди), повече възможности за разузнаване и наблюдение и друго оборудване. Тези способности са необходими в рамките на седмици, а не на месеци.

Все по-често членове на Конгреса и други в нашия публичен дискурс питат: "Защо трябва да ни интересува? Това не е нашата битка." Но Съединените щати научиха по трудния начин - през 1914, 1941 и 2001 г. - че непровокираната агресия и атаките срещу върховенството на закона и международния ред не могат да бъдат игнорирани. В крайна сметка сигурността ни беше застрашена и бяхме въвлечени в конфликт. Този път световните икономики – включително и нашата – вече виждат инфлационния ефект и забавянето на растежа, причинени от целенасочената агресия на Путин. По-добре е да го спрем сега, преди да се поиска повече от САЩ и НАТО като цяло. Ние имаме решителен партньор в Украйна, който е готов да понесе последствията от войната, така че да не се налага да го правим сами в бъдеще.

Речта на президента Володимир Зеленски пред Конгреса миналия месец ни напомни молбата на Уинстън Чърчил през февруари 1941 г.: "Дайте ни инструментите и ние ще свършим работата“. Ние сме съгласни с решимостта на администрацията на Байдън да избягва пряка конфронтация с Русия. Един набрал самочувствие Путин обаче може да не ни даде този избор. Начинът да се избегне конфронтация с Русия в бъдеще е да се помогне на Украйна да отблъсне нашественика сега. Това е урокът от историята, който трябва да ни води, и той придава спешност на действията, които трябва да бъдат предприети — преди да е станало твърде късно.

Още по темата: общо новини по темата: 3425
15.05.2024 »
14.05.2024 »
04.05.2024 »
04.05.2024 »
29.04.2024 »
01.04.2024 »
предишна страница [ 1/571 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Бюджет 2024
Катастрофи в Кюстендилско
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: