Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Комисия към ЕП изслушва днес българи, жалващи се от нарушения на банки и ЧСИ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:10 / 05.09.2019Коментари (0)873
©
Днес в Европейския Парламент в комисия по петиции ще има представителна група от български адвокати и граждани на официално изслушване свързано с нарушения и неспазване на транспонирането на Директива 93/13 / ЕИО на Съвета в България. Желаещите могат да гледат на живо прякото изслушване на петициите, като е предвидено те да бъдат разгледани след 09:00 ч българско време.

Разискванията на комисията могат да бъдат проследени на следния адрес: http://www.europarl.europa.eu/activities/committees/homeCom.do?language=EN&body=PETI, в пряко предаване или на запис на следващия ден.

www.europarl.europa.eu

Част от жалбите на сънародниците ни ще бъдат представени от адвокат Десислава Филипова, ето какво споделя тя за предстоящата среща днес:

"На 05 септември 2019г. ще бъдат  изслушани петициите, с които адвокати и общественици, както и пострадали лица сме се обърнали за съдействие към Европейския парламент.

През лятото на миналата 2018г. в ЕП бяха изслушани гражданите, внесли три петиции, след което за съдействие към ЕП са се обърнали и други лица, като в момента се разглеждат общо 9 петиции. 

На изслушването днес ще обърна специално внимание, че в НС бездействат и не приемат нужните промени след наказателната процедура, образувана от Европейската комисия срещу България за нарушението на правото на ЕС, което се изразява в задкулисния начин, по който биват съдени по реда на чл. 417 ГПК българските граждани и се разпродават имотите им независимо, че в договорите им има неравноправни клаузи, с които кредиторите им ги ограбват. Ще говоря и за европейските изисквания, поставени и от ЕК към държавата ни, които се пренебрегват с внесения законопроект от Министерство на правосъдието, който изразява лобистки интереси и е на път  да се превърне в законова реалност.

Винаги съм казвала,че това юридическо чудовище чл.417 ГПК не трябва да съществува в нашия закон. С г-жа Мая Манолова внесохме законопроект, който е по-мек вариант от отпадането на чл. 417 ГПК. Единственият ми мотив да направя стъпка назад е, че ясно съзнавам, че няма политик, който да подкрепи отмяната на това юридическо творение на Франкенщайн. Нашите предложения, обаче, на практика парализират този член и за това съм убедена, че няма да ги приемат. Ние искаме законът да се измени чрез следните гаранции за хората:

Съдилищата да отказват издаването на осъдителни заповеди и изпълнителни листове, когато са налице нарушения на потребителските права – така банките няма да могат да ви осъдят по бързата писта, когато едностранно са вдигали лихвите или са остойностявали кредитите в швейцарски франкове, фирмите за бързи кредити няма да могат да се облагодетелстват от неравноправните си клаузи и т.н.

Когато все пак бъде издаден изпълнителен лист, възражението винаги да спира изпълнителните дела, защото е възможно съдът да е допуснал грешка в преценката си; Да може и исковият съд в делата по чл. 415 и чл.422 ГПК да спира изпълнението.

Пак по същата причина сме предвидили ред, когато съдът е сгрешил и е издал заповед по чл. 417 ГПК и изпълнителен лист, те бързо да се обезсилват от Окръжния съд;

Предложенията на МП и други обсъждани предложения не отговарят на европейските изисквания, поставени от правото на ЕС и от ЕК в официалното писмо за наказателната процедура и ощетяват потребителите. МП предлага изпълнението да се спира само ако осъденият  внесе 1/3 от претендирания дълг.

Входирано е и предложение изпълнението срещу кредитополучателите да продължава за чистата стойност на първоначално получения кредит, което не следва да се допуска, тъй като често неплатежоспособността е предизвикана от банките и другите кредитори именно чрез неравноправните клаузи в потребителските договори. Прост пример, ако на един кредитополучател му вдигнат месечната вноска чрез неравноправна клауза за франк от 500лв.  на 1 500лв. и съдът обяви тази клауза за нищожна, защо въпреки това той трябва да загуби имота си, за да върне първоначално получената сума?

Вярвам, че чрез европейските институции ще се преборим, макар и след още време, за справедливо законодателство, защитаващи правата на гражданите, а не на банките и другите силни икономически търговци!"

Още по темата: общо новини по темата: 1
05.10.2018 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: